ODS se distancuje od návštěvy protiislámského radikála

Martin Novák Martin Novák, Kateřina Eliášová
19. 11. 2009 15:40
Nizozemského politika Geerta Wilderse pozval do Prahy senátor za ODS Jiří Oberfalzer
Geert Wilders.
Geert Wilders. | Foto: Reuters

Praha - Vedení Občanské demokratické strany se distancuje od pozvání, které k návštěvě Senátu obdržel nizozemský politik a radikální odpůrce islámu Geert Wilders.

Předsedu Strany pro svobodu (PVV), který vyzývá k zákazu Koránu a tvrdí, že hodnoty islámu nejsou neslučitelné s evropskými, pozval na 30. listopad k přednášce a promítání jeho filmu Fitna senátor za ODS Jiří Oberfalzer.

Nizozemec by měl vystoupit v Praze s přednáškou, nazvanou Svoboda projevu a islamizace Evropy. Chce také promítnout svůj film Fitna, ve kterém doprovázejí záběry teroristických útoků citace veršů z Koránu. ODS dnes uvedla, že jde o soukromou iniciativu Oberfalzera.

Senát není vhodný

"Názory a proklamace Geerta Wilderse jsou v zásadním rozporu s politikou ODS, která je postavena na vzájemné toleranci a respektování osob různého vyznání a národnosti. Prezentace Wildersových často extrémních postojů překračuje meze svobody projevu, která v demokratické společnosti nemá umožňovat šíření vzájemné nesnášenlivosti a prohlubování extremismu ve společnosti," uvádí se s tiskovém prohlášení ODS.

S akcí nechce mít nic společného ani předseda Senátu Přemysl Sobotka. "Půda českého Senátu pro to vůbec není vhodná. Někteří zapomínají, že i demokracie a svoboda slova mají své limity," řekl Sobotka ČTK.

Ke zrušení přednášky a promítání vyzvali Sobotku ve spolenčém prohlášení předseda předseda Zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a předseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu Jiří Dienstbier (zvolen za ČSSD).

Zatím tedy není jasné, zda se Wildersova návštěva Senátu nakonec uskuteční. Sobotka řekl, že pokud nebude usnesení stálé komise pro sdělovací prostředky, která toto setkání organizuje, zrušeno, svolá "mimořádný organizační výbor, který by k této akci následně zaujal stanovisko."

Euroskeptik a ...

Wilders je stejně jako Oberfalzer euroskeptik a stavěl se proti Lisabonské smlouvě.

V nizozemském parlamentu má jeho strana devět křesel, ale úspěch zaznamenala letos ve volbách do Evropského parlamentu. Získala sedmnáct procent hlasů a čtyři poslanecké mandáty.

Nizozemský politik tvrdí, že Korán je fašistická kniha podobná Hitlerovu spisku Mein Kampf a islám pokládá za násilnickou, nenávistnou ideologii.

Britské úřady jej v únoru vypověděly ze Spojeného království s odůvodněním, že podněcuje extremismus a rasovou nesnášenlivost.

 

Právě se děje

Další zprávy