ODS jako USA. Tady je jízdní řád hradních primárek

Jakub Novák
19. 3. 2012 16:50
Rozhodovat se bude hlavně mezi trojicí kandidátů Němcová - Sobotka - Tošenovský
Jízdní řád primárek ODS pro přímou volbu prezidenta
Jízdní řád primárek ODS pro přímou volbu prezidenta | Foto: ODS

Praha - Prezidentského kandidáta do přímé volby hlavy státu vyberou občanští demokraté celočlenským referendem.

O tom, kdo se jím stane, tak rozhodne téměř 28 tisíc členů největší vládní strany, a to nejpozději do prázdnin - konkrétně do prvního července.

Výkonná rada strany tak na svém pondělním jednání definitivně posvětila návrh, který jí předložilo grémium.

Tomu, že se širší vedení strany přikloní právě k této možnosti, přitom naznačovaly už odpovědi některých jeho členů z minulého týdne.

Nominovat svého kandidáta budou moci regionální sněm, regionální rada, výkonná rada a grémium ODS. Nominační proces odstartuje 20. března a skončí 22. dubna.

Nominován bude moci být straník i nestraník, podmínkami kandidatury budou výpis z rejstříku trestů a negativní lustrační osvědčení.

O týden později, tedy 30. dubna, potom začnou primární volby v jednotlivých regionech. Jméno kandidáta občanských demokratů na Hrad by pak mělo být jasné na začátku července.

Během prázdnin lze podle informací Aktuálně.cz očekávat klid; další fáze kampaně tak zřejmě odstartuje až na podzim.

Doposud se v ODS nejčastěji zmiňovala tři jména - předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, senátor Přemysl Sobotka a europoslanec Evžen Tošenovský.

Právě Němcová má podle průzkumu, který Aktuálně.cz provedlo mezi šéfy regionálních sdružení, největší šanci nominaci získat.

Diskutabilní ale zůstávají šance prezidentského kandidáta občanských demokratů v porovnání s "nestraníky" a kandidáty levice.

Dokonce i někteří z oslovených členů ODS totiž vyslovili pochybnosti o šancích jejich kandidáta pro tuto volbu; jako reálné vidí spíše tu následující.

 

Právě se děje

Další zprávy