ODS stojí jako jeden muž za ženou. Paní prezidentkou

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Jakub Novák
2. 3. 2012 5:30
Uvnitř strany má na prezidentský úřad největší podporu Miroslava Němcová
Miroslava Němcová...
Miroslava Němcová... | Foto: Jan Langer

Praha - Ačkoliv ODS začne řešit výběr svého prezidentského kandidáta oficiálně až ve druhé půlce března, už nyní se zřetelně rýsuje její hlavní želízko v ohni - Miroslava Němcová.

V případě stranických primárek sází na šéfku Poslanecké sněmovny většina regionálních představitelů občanských demokratů.

Vyplývá to ze sondy mezi představiteli krajů, kterou Aktuálně.cz provedlo. Slíbilo přitom respondentům anonymitu, aby jejich odpovědi věrně odrážely nálady ve straně.

Z průzkumu vzešla jasná úvaha, která teď v ODS převládá: první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka by byl spíše kandidátem pro parlamentní volbu, v přímé volbě má ale větší šance Miroslava Němcová.

Němcová favoritkou ODS

"My bychom asi pro parlamentní volbu spíše podporovali Přemysla Sobotku, teď pro přímou volbu, myslím, převládne názor, že by to měla být Miroslava Němcová - a my se přidáme," říká za jeden z regionů jeho čelný představitel.

A další se přidává: "Proti Mirce Němcové můžu mít desítky výhrad - a jako že mám -, ale v přímé volbě má větší šance ona."

Jméno dalšího možného kandidáta - europoslance Evžena Tošenovského, který kandidaturu nevyloučil, ale "zvažuje ji" - je v tuto chvíli v ODS v pozadí, až na jednu výjimku ho nikdo z oslovených nezmínil.

Poněkud překvapivě ale jeden z regionálních představitelů ODS zmínil jednu nestranickou osobnost, kterou by si - on osobně, jak zdůraznil - dokázal představit jako kandidáta na prezidenta.

"Pro mě by byl dobrým kandidátem Marek Eben. Lidsky mi úplně nesedí, ale pro reprezentaci země by to byl dobrý typ," řekl s dovětkem, že ze stranických kandidátů je pro něj favoritkou Miroslava Němcová.

A v jednom případě si představitel jednoho z regionů vzpomněl i na další jméno: "Asi bych radši Sobotku, ale ještě více by se mi líbila Livia Klausová."

Směs sebedůvěry a defétismu

Úplně jinou otázkou je ale důvěra uvnitř ODS, zda má jejich stranický kandidát šanci.

Tady se názory regionů půlí: část je přesvědčena, že šanci má spíše stranický kandidát a ODS takového bude mít.

"Nepolitičtí kandidáti jsou složité osobnosti. Například expremiér Fischer se ukázal jako názorově slabá osobnost. Jeho vláda podléhala ČSSD - hlavně Paroubkovi s Pecinou. Myslím, že lidé budou preferovat důvěryhodnou osobnost, kterou ODS může nabídnout."

"Věřím, že náš kandidát šanci má, když udělá dobrou kampaň."

Část ale spíš předpokládá, že v těchto volbách bude mít větší šanci levice: "Kandidát ODS to bude mít těžké a složité - i vzhledem k reformám. Myslím, že větší šance má teď levicový kandidát."

Stranické primárky - mezi všemi členy

... a Přemysl Sobotka.
... a Přemysl Sobotka. | Foto: Vojtěch Marek

Pro výběr prezidentského kandidáta má teď ODS jasno jen v jednom: budou stranické primárky, jakým způsobem ale technicky proběhnou, bude jasné až 19. března.

"Myslím, že standardně proběhnou nominační mítinky a pak to vyvrcholí nominačním shromážděním, které nebude mít statut kongresu, ale v podstatě to kongres bude," říká svou představu jeden z regionálních lídrů.

"Ještě jsme nediskutovali, zda to má být celočlenská volba, nebo volba prostřednictvím delegátů."

"Bude to celočlenská volba, toto stanovisko uvnitř ODS zraje," naznačuje nálady uvnitř ODS další.

Jeden z kandidátů - Přemysl Sobotka - v rozhovoru pro Aktuálně.cz prohlásil, že ODS by měla kandidáta vybrat do konce března, maximálně do půlky dubna.

"Stihnout se dá leccos, ale bude záležet na tom, jaký způsob výběru to bude," uzavírá úvahy o termínu nominace další hlas z regionu.

Jasná je v tuto chvíli prezidentská kandidatura předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, kterého jeho strana i politický partner Starostové a nezávislí veřejně nominovali, a expremiéra Jana Fischera, Jany Bobošíkové a Zuzany Roithové, kteří kandidaturu už také ohlásili.

 

Právě se děje

Další zprávy