ODS chce deregulovat nájmy rychleji

pra
29. 3. 2008 13:30
Nájemné by mohlo vzrůst i o dvojnásobek
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Praha - Občanští demokraté chtějí ve sněmovně prosadit zrušení zákona, který počítá s ukončením regulace nájemného až v roce 2010. Současně chce ODS novelizovat i občanský zákoník.

Informaci přinesl deník Právo, podle něhož by v případě, že by návrh prošel parlamentem a podepsal jej i prezident, mohlo nájemné v některých městech vzrůst i více než dvojnásobně.

Podle návrhu ODS by se výše nájmů nově určovala dohodou mezi pronajímatelem a nájemníkem. Pokud by nájemník nesouhlasil s navrženou cenou, mohl by majitel podat soudu návrh na zvýšení činží na úroveň obvyklou v daném místě a čase. Pokud by mu soud dal za pravdu, zvýšená cena by platila zpětně od okamžiku podání návrhu k soudu.

Ano, řeklo návrhu vedení klubu ODS

Podle poslance Jana Bürgermeistera, který návrh společně s poslankyní Zdeňkou Horníkovou připravil, vede regulace nájmů k tomu, že tržní hodnoty volných bytů jsou často vysoko nad reálnou hodnotou.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Jde o věcný záměr, se kterým jdeme do politických jednání," zdůraznil. Návrh již podle deníku schválilo vedení klubu ODS.

Problémy u příjmově slabších by se podle poslance mohly řešit v rámci stávajícího systému sociálních dávek na podporu bydlení, staří lidé by požívali zvláštní ochrany.

ODS dále navrhuje, aby byl omezen okruh osob, na které může nájem bytu přejít ze zákona bez souhlasu majitele, píše deník.

Na zrušení regulace pracuje i ministerstvo pro místní rozvoj

S návrhem nesouhlasí například lidovecký poslanec Tomáš Kvapil. Podle jeho slov není žádný důvod zpochybňovat zákon o nájemném, jehož přijetí stálo tolik úsilí. Návrh odmítá i předseda Sdružení nájemníků a poslanec ČSSD Stanislav Křeček.

S návrhem je naopak spokojen místopředseda Občanského sdružení majitelů domů Libor Dellin, podle něho by uspíšení deregulace pomohlo k pokrytí ekonomicky oprávněných nákladů.

Návrhem poslanců ODS se nyní bude zabývat i ministerstvo pro místní rozvoj. I to pracuje na alternativním návrhu, který by ve svém důsledku rovněž vedl ke zrušení regulace nájmů.  A to tak, že pronajímatelé by měli mít možnost nájemníkům dát výpověď bez udání důvodu s výpovědní lhůtou dvou nebo čtyř let.

Čtěte také: Vláda do Štrasburku: Odmítněte stížnosti na nájemné

 

Právě se děje

Další zprávy