Oběti mohou nově vymáhat i morální újmu, souhlasí Klaus

ČTK ČTK
21. 6. 2011 12:07
Novelu trestního soudního řádu v úterý podepsal prezident a tím vstupuje v platnost
Podpisem prezidenta normy vstupují v platnost.
Podpisem prezidenta normy vstupují v platnost. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Václav Klaus podepsal novelu trestního soudního řádu, podle níž budou moci oběti násilných trestných činů žádat v trestním řízení také náhradu morální a nemajetkové újmy.

Oběti se tak už nebudou muset domáhat peněz v civilním sporu. Sdělil to jeho mluvčí Radim Ochvat. Podpisem prezidenta normy vstupují v platnost.

V současnosti může soud rozhodnout v trestním řízení o odškodnění jen v případě majetkové újmy, kterou lze vyjádřit v penězích. V jiných případech se musí poškození domáhat náhrady žalobou na ochranu osobnosti. Této možnosti oběti podle ministerstva spravedlnosti nevyužívají příliš často.

Oběť musí uvést, proč náhradu požaduje

Výši nároku poškozeného určí soud na základě dokazování. Oběť by měla mít povinnost uvést, z jakých důvodů a v jaké výši náhradu nemajetkové újmy požaduje.

Kdyby byly k rozhodnutí o nároku zapotřebí další důkazy, které by měly trestní řízení protáhnout, odkáže soud poškozeného na civilní řízení. Pohledávka oběti by se mohla hradit i ze zaplacené kauce. Součástí novely je i nová úprava přezkumu kázeňských trestů pro vězně.

Informace pro ministerstvo spravedlnosti

Prezident podepsal též zákon, podle něhož budou mít obce povinnost poskytovat státním orgánům informace důležité pro mezinárodní soudní řízení.

Radnice, rozhodčí soudy a rozhodci budou muset poskytovat ministerstvu spravedlnosti informace, které potřebuje pro mezinárodní řízení a které nemůže získat jiným způsobem. V současnosti mají tuto povinnost například soudy, státní zastupitelství a státní správa.

Norma dále zavádí povinnost poskytovat informace zmocněnci, který zastupuje Českou republiku před Soudním dvorem EU.

Předloha také zavádí do české legislativy pravomoc mezinárodního soudu vydávat předběžná opatření. Může je vydat například, pokud hrozí nevratná škoda na životě nebo zdraví, případně pokud je ohroženo právo na soukromý a rodinný život.

Kromě novely trestního soudního řádu prezident podepsal i pět nových ekonomických zákonů. Jedním z nich je novela zákoníku práce, která sjednocuje postavení zaměstnaneckých rad a odborů. V platnost vstoupí i novely zákonů o nakládání se surovými diamanty, o finančním arbitrovi, kolektivním investování a hornické činnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy