Obama promluví k Čechům ještě před nedělním obědem

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
31. 3. 2009 12:55
Všichni jste zváni, píše ambasáda USA
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Americký prezident Barack Obama promluví k Čechům v neděli v deset hodin dopoledne.

Přesný čas očekávaného projevu deníku Aktuálně.cz potvrdila Helena Stehlíková z tiskového oddělení americké ambasády v Praze.

Jak už Aktuálně.cz informovalo už dříve, projev se uskuteční na Hradčanském náměstí.

Od lednové inaugurace půjde o vůbec první Obamovo vystoupení pod širým nebem. "Bude to jediné veřejné vystoupení během jeho cesty po Evropě. Všichni jsou srdečně zváni," uvedla Stehlíková.

Na Hradčasnké náměstí se zájemci dostanou volně, bez bezpečnostních prohlídek. Přísněji hlídané budou jen první řady v bezprostřední blízkosti Obamy.

"Detaily ještě projednáváme s policií a magistrátem. Hned jak to bude možné, uveřejníme je na internetu," doplnila Helena Stehlíková.

Tým nachystal i suchou variantu

Přípravný tým, který už několik dní chystá návštěvu amerického prezidenta přímo v Praze, si včera prohlédl i sály Pražského hradu.

"Je nutné, aby byla připravena i suchá varianta pro případ špatného počasí," vysvětluje zdroj seznámený s detaily návštěvy.

Obama bude mít za zády panorama Prahy. Původně měl mít za zády právě Hradčany, ale kvůli bezpečnostním a dopravním komplikacím bude prezident USA řečnit před sídlem českých prezidentů. Tam ho v neděli v půl deváté přivítá ten současný - Václav Klaus.

Hned po projevu - přibližně v jedenáct hodin - odjede Obama do Kongresového centra, kde se účastní jednání v rámci summitu EU - USA.

Návštěvu doprovázejí přísná bezpečnostní opatření, která českou metropoli promění v pevnost. Na pořádek bude v ulicích Prahy dohlížet několik tisíc policistů, v pohotovosti bude i armáda.

 

Právě se děje

Další zprávy