O euroústavě za ČR: Zahradil a Šedivý

Adam Junek, Veronika Suchá
23. 1. 2007 12:43
Praha - Europoslanec za ODS Jan Zahradil bude zastupovat českého premiéra při vyjednáváních o dalším osudu euroústavy. Právě v těchto chvílích je na cestě ke kancléřce Angele Merkelové dopis s jeho jmenováním.
Jan Zahradil.
Jan Zahradil. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jako první o tom informovaly HN. "Není to má osobní mise, ale vyjednávám za premiéra," zdůrazňuje Zahradil, který je i v Bruselu dobře znám svými euroskeptickými názory.

Právě kancléřka Merkelová, která si jako hlavní úkol svého půlročního předsednictví v EU, předsevzala oživit jednání o tzv. Ústavní smlouvě, si od premiérů vyžádala zástupce, kteří povedou důvěrná jednání. Případně mohou premiéři těmto důvěrníkům určit i "zástupce".

Zástupcem exministr Šedivý

"Mým doprovodem či zástupcem bude bývalý ministr obrany Jiří Šedivý, který se stal náměstkem vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry," sdělil deníku Aktuálně.cz Zahradil. Podle něj je to velmi prospěšné pro součinnost.

Úkolem premiérských zmocněnců je nejprve předjednat text Berlínské deklarace, která má u příležitosti 50. výročí podpisu zakládajících smluv Evropských společenství, zhodnotit unijní spoluprácio a případně naznačit její další vývoj.

Zahradilův zástupce: exministr obrany Jiří Šedivý
Zahradilův zástupce: exministr obrany Jiří Šedivý | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Zhruba od března dále se pak budeme zabývat jen euroústavou. Jednání budou přísně důvěrná na bilaterálních i multilaterálních úrovních," popsal Zahradil systém fungování zástupců.

Za čirou spekulaci pak uznačil úvahy, že by byl ochoten při změnách textu kontroverzní smlouvy, již v referendu odmítli občané Francie a Nizozemí, podpořit její ratifikaci.

Musí se euoroústava předělat?

"Nicméně je pozitivní, že všichni vysocí představitelé země - tedy prezident, premiér i vicepremiér pro evropské záležitosti se již vyjádřili v tom smyslu, že v této podobě je text nepřijatelný," dodal Zahradil.

Zástupci premiérů nemají v zásadě žádný oficiální status a výsledky jejich práce bude muset projednat a schválit Evropská rada - tedy summit hlav a šéfů vlád členských států.

Zahradil se před necelým měsícem dostal s Mirkem Topolánkem, kterého má teď zastupovat, do konfliktu. premiér na začátku ledna prohlásil, že Zahradil měl možnost stát se ministrem, ale neměl na to dostatek kuráže.

Diplomacii mají nakonec v kabinetu na starosti jiní.
Diplomacii mají nakonec v kabinetu na starosti jiní. | Foto: Ludvík Hradílek

Předcházel spor s Topolánkem

"Kdyby měl odvahu, tak by tam seděl. Jenže nechtělo se mu riskovat, protože není jasné, jestli ta vláda bude trvat dva měsíce, nebo čtyři roky," řekl Toplánek v rozhovoru pro MF DNES, kde zkritizoval několik svých stranických kolegů včetně čestného předsedy Václava Klause.

Zahradil je dlouho známý svým výrazně euroskeptickým postojem. ten se dostal na přetřes i při pátečním jednání sněmovny o důvěře vládě. "VVV - vyčerpat, vysoudit, vystoupit." Tak podle poslance Jana Hamáčka (ČSSD) v nadsázce charakterizoval europoslanec ODS Jan Zahradil politiku své strany k EU. Hamáček vyzval vládu, aby k evropské ústavě zaujala jasný postoj.

 

Právě se děje

Další zprávy