Nový šéf Sněmovny Hamáček: Nebudu jen kladeč věnců

Martina Machová Lucie Stuchlíková Martina Machová, Lucie Stuchlíková
27. 11. 2013 20:45
Z vedení Sněmovny chce Hamáček ovlivňovat například zahraniční politiku.
Jan Hamáček.
Jan Hamáček. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Čerstvě zvolený předseda Sněmovny Jan Hamáček dostal od poslanců mimořádně vysoký počet hlasů. Pro jeho zvolení se vyslovilo 195 ze 199 přítomných zákonodárců.

Také proto tento sociální demokrat neuvažuje o tom, že by v průběhu povolebních vyjednávání mohl dát přece jen přednost vládnímu angažmá a post šéfa Sněmovny opustil.

"Počítám s tím, že v tomto volebním období budu působit jako předseda Sněmovny," řekl Hamáček v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

V sociální demokracii přitom platí za experta na obranu a kandidáta na ministerský post. Svého případného náhradníka ovšem prozradit nechce.

Aktuálně.cz: Nejste moc mladý na funkci kladeče věnců, funkce předsedy Sněmovny je spíše ceremoniální než výkonná?

Jan Hamáček: Já bych rozhodně nedevalvoval funkci předsedy Sněmovny na kladeče věnců, to by bylo nevhodné. Ceremoniální část k funkci určitě patří. Vzhledem k tomu, že jsem pracoval i jako předseda zahraničního výboru, který má také svou ceremoniální funkci, tak se i této oblasti asi zhostím, ale rozhodně nevidím svou roli pouze jako kladeče věnců. Poslanci to ode mě očekávají, to by mě nezvolili takovým počtem hlasů.

Nemůže dojít k tomu, že se během vyjednávání zjistí, že vás Bohuslav Sobotka potřebuje ve vládě, a vy byste se funkce vzdal?

I vzhledem k tomu obrovskému počtu hlasů si nedokážu představit, že bych přišel za poslanci s tím, že jsem změnil názor. Volbu beru jako závazek, jako výraz důvěry ze strany celé Sněmovny. A počítám s tím, že v tomto volebním období budu působit jako její předseda.

U sociální demokracie jste byl nicméně brán jako aktivní politik, který je připraven na vládu. Je vymyšleno, kdo by vás mohl nahradit na postu ministra obrany?

Nechci komentovat personální otázky budoucí vlády, protože to není v mojí kompetenci. Ani náš vyjednávací tým, ani pan Sobotka v této fázi nekomentují žádné personální otázky. Nicméně obecně říkám, že roli stínového ministra obrany jsem splnil. Sociální demokracie je po stránce programové i personální připravena ten resort převzít.

Již dříve jste říkal, že chcete dělat ve Sněmovně nějaké změny. Můžete konkrétně říci jaké?

Obecně bych chtěl říci, že Poslanecká sněmovna se podstatně obměnila, je tady, pokud se nepletu, asi 118 nových poslanců. Primárně jsem to myslel tak, že bych chtěl vytvořit pro všechny poslance, ale zejména pro ty nové, adekvátní podmínky k práci, aby cítili podporu ze strany kanceláře Poslanecké sněmovny pro tu svoji práci. Rozhodně to není tak, že bych chystal nějaké revoluční změny. Já se s tou funkcí samozřejmě nějakou dobu budu seznamovat. Pokud já nebo moji kolegové usoudíme, že je potřeba se některým oblastem věnovat a provést změny, tak jsem připraven. Ale nechystám žádné překvapení.

Co třeba více otevřít Sněmovnu médiím a veřejnosti? Už za pana Vlčka i za paní Němcové se omezoval přístup do některých míst Sněmovny nebo focení na chodbách. Chcete v tom pokračovat?

Zaznamenal jsem řadu kritických hlasů v této oblasti. Řada novinářů už si stěžovala na podmínky k práci. Stojí za to celý ten komplex nařízení a předpisů projít. Jsem připraven poslechnout si podněty od novinářů. Na druhé straně se budu ptát i poslanců, jak jsou s tím současným uspořádáním spokojeni a zda si myslí jako já, že nějaké úpravy jsou možné.

Poslanci budou nejspíš se současným stavem spokojeni a nedivili bychom se, kdyby chtěli naopak přitvrdit.

To si nemyslím, se spoustou kolegů jsem mluvil a řada z nich má podobný názor jako já. Je to o nějaké míře, aby se obě skupiny cítily nepoškozovány či neutlačovány. Určitě nějaké řešení najdeme. Nicméně pokud jsem mluvil o otevřenosti k veřejnosti, tak prostor vidím například u parlamentních stáží pro studenty vysokých škol. Parlamenty, které jsem měl možnost navštívit, mají dobré systémy stáží a stipendií. Zde to není příliš jasné a já určitě požádám pana kancléře, aby mi osvětlil současné podmínky, a stál bych o to, aby se systém otevřel.

Pana kancléře si necháváte?

Jak jsem řekl, revoluční změny nechystám. Chci se s celou věcí seznámit, než se tomu budu věnovat dál.

Zaznamenali jsme, že se chcete zahraniční politikou dál zabývat jakožto předseda Sněmovny. Jak si představujete, že by to mělo fungovat? Máme tu vládu, prezidenta a potom tedy ještě předsedu Sněmovny, který by také rád do zahraniční politiky promlouval.

Parlamentní diplomacie je standardní nástroj politiky státu. Že v České republice se v poslední době tolik nevyužívala, pokládám za chybu. Je celá řada příležitostí, kdy je možné prosazovat zájmy republiky právě prostřednictvím parlamentní diplomacie. Nicméně základní předpoklad je, že taková věc se musí dělat za součinnosti s hlavními aktéry zahraniční politiky, tedy ministrem zahraničí, prezidentem a potažmo předsedou vlády. Nesmí to být žádná izolovaná akce. Předpokládám, že jakmile bude ustanovena vláda a bude známo jméno nového ministra zahraničí, tak bych se s ním na toto téma velmi rád sešel. Vyměníme si názory a jsem přesvědčen, že najdeme způsob, jak z pozice předsedy Poslanecké sněmovny a dalších jejích orgánů pomoci zahraniční politice.

Vytvoří se nějaké pravidlo, aby parlamentní delegace nelétaly do v uvozovkách klíčových zemí pro českou diplomacii, jako je typově Bhútán?

Pokud vím, tak do Bhútánu ze Sněmovny nikdo nejel, ale rozumím, na co se ptáte. Nastavil se zde model, který je podle mě funkční. Za prvé o těch cestách musí rozhodnout organizační výbor, za druhé musí být velmi pečlivě zdůvodněny. Jednotlivé výbory si musí stanovit priority, ty odůvodnit a vejít se do stanoveného finančního rámce. Zde velkou práci odvedl pan místopředseda Zaorálek, který celý systém značně zpřehlednil a zlepšil.

Dá se očekávat změna vozového parku?

Já jako poslanec zvolený za Mladou Boleslav budu používat vůz značky Škoda, takže rozhodně nevyužiji BMW, které je ve Sněmovně. Rozumím, že ty vozy byly zakoupeny na základě výběrového řízení a smlouvy, ale budeme hledat způsob, jak v souladu se zákonem tuto věc řešit.

Takže by se musel vůz dokoupit?

Já myslím, že existuje i řešení formou vozidla ochranné služby policie.

 

Právě se děje

Další zprávy