Poslanci jednali do pozdních hodin, hasili resty

Přenos skončil
Další jednání nové Poslanecké sněmovny jsme pro vás sledovali živě
Nový šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).
Nový šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Příští schůze Poslanecké sněmovny se uskuteční příští středu. Poslanci tak rozhodli dnes na závěr ustavující schůze nově zvolené dolní komory. Měli by mimo jiné opět volit posledního, čtvrtého místopředsedu Sněmovny.

Ve středu poslanci zvolili pouze tři. Do funkce čtvrtého místopředsedy nikoho nevybrali, protože ani Miroslav Kalousek (TOP 09), ani Tomio Okamura (Úsvit) nezískali dostatek hlasů.

Poslanci by měli příští týden také projednávat návrhy na zřízení sněmovních komisí. Sněmovní komise například dohlížejí na činnost Bezpečnostní informační služby, Vojenského zpravodajství nebo na to, jak policie používá odposlechy. Pokud se sejdou nově zřízené sněmovní výbory a zvolí své předsedy, budou poslanci také potvrzovat tyto předsedy v jejich funkcích.

Poslanci na ustavující schůzi zvolili vedení Sněmovny a schválili čtyři zákonná opatření Senátu.

Předsedou Sněmovny se stal Jan Hamáček (ČSSD), jeho zástupci pak Jaroslava Jermanová (ANO), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Vojtěch Filip (KSČM).

Zákonná opatření přijal Senát v době, kdy byla dolní komora rozpuštěná. K tomu, aby zůstala v platnosti, byl nutný souhlas nové Sněmovny na její první schůzi.

První norma mění daňové zákony v souvislosti s účinností nového občanského zákoníku od příštího roku. Druhé opatření upravuje daň z nabytí nemovitých věcí. Daň bude i nadále platit prodávající, a nikoli kupující. Třetí navyšuje platby do zdravotnictví za státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun za rok.

Poslední norma zvyšuje hranici pro malou veřejnou zakázku u stavebních prací ze tří na šest milionů korun. Z jednoho na dva miliony korun vzroste taky limit pro zakázky na služby.

Dění v Poslanecké sněmovně sledujeme živě:

Přenos skončil

Sněmovna hladce schválila senátní zákonné opatření, které od příštího roku zvyšuje hranici pro malou veřejnou zakázku u stavebních prací ze tří na šest milionů korun. Z jednoho na dva miliony korun vzroste taky limit pro zakázky na služby. Pro předlohu hlasovalo 166 ze 179 přítomných poslanců, proti nebyl nikdo. Původní vládní norma doznala v Senátu změn. Vláda v demisi chtěla zachovat hranici pro malou zakázku na stavební práce na třech milionech korun. Od ledna by se jinak snížila na milion korun. Senátoři hranici proti současnosti zdvojnásobili; šestimilionový limit platil do loňského dubna.

Sněmovna potvrdila senátní zákonné opatření, které navyšuje platby do zdravotnictví za státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun za rok. Opatření zvýšilo platby státu za děti, důchodce a nezaměstnané o 64 korun na 787 korun. Vláda je předložila kvůli neutěšené finanční situaci ve zdravotnictví.

Více čtěte zde

Sněmovna ve středu potvrdila senátní zákonné opatření, které navyšuje platby do zdravotnictví za státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun za rok. Norma je účinná od listopadu, rozhodnutím poslanců bude platit i nadále. Podpořilo ji 139 ze 183 přítomných členů dolní komory, 28 bylo proti.

Sněmovna vyzvala budoucí vládu, aby podle zkušeností s novým občanským zákoníkem provedla rozbor a navrhla do konce příštího roku novelizaci jeho sporných pasáží. Poslanci to uvedli v doprovodném usnesení k zákonnému opatření o daňových změnách, které souvisejí s rekodifikací soukromého práva. Občanský zákoník bude účinný od ledna.

Sněmovna schválila zákonné opatření, které nově upravuje daň z nabytí nemovitých věcí. Daň bude i nadále platit prodávající, a nikoli kupující, jak navrhovala ještě bývalá vláda Petra Nečase. Daň z nabytí nemovitostí nahradí dosavadní daň z převodu nemovitostí. Od Nového roku tak například skončí i nutnost pořizování znaleckého posudku u staveb pro bydlení a rekreační účely. Sazba daně se oproti současnému stavu nemění - od letoška je čtyřprocentní, o procentní bod vyšší než v minulosti.

Opatření už v říjnu rovněž schválil Senát a Sněmovna ho musela dodatečně schválit. Pokud by ho neschválila, pozbylo by platnosti.

Více čtěte zde

Poslanci schválili zákonné opatření Senátu, které mění daňové zákony v souvislosti s účinností nového občanského zákoníku od příštího roku. Obsahuje však i některé další věcné změny, například zvýšení hranice pro osvobození příležitostných příjmů nebo vyšší limit pro daňově uznatelné dary. Opatření schválil Senát v době, kdy byla Sněmovna rozpuštěná. Bez dodatečného souhlasu Sněmovny by neplatilo.

Více čtěte zde

Sněmovna bude moci dnes jednat do noci. Rozhodli o tom poslanci na návrh ČSSD a hnutí ANO. Plénum se zabývá senátními zákonnými opatřeními, mělo by o nich rozhodnout ještě dnes. Poslanci nyní projednávají opatření o daňových změnách, které souvisejí s novým občanským zákoníkem. Před sebou mají ještě tři další - o dani z nabytí nemovitých věcí, o zvýšení plateb zdravotním pojišťovnám za státní pojištěnce a o změně zákona o zadávání veřejných zakázek.

Poslanci si odhlasovali, že předlohy budou moci projednávat a hlasovat o nich i po 19:00 a po 21:00. Jde o hodiny, které pro konec jednání stanoví jednací řád. Poslanci se mohou rozhodnout jinak na návrh nejméně 40 poslanců nebo dvou klubů.

O opatření k daňovým změnám se rozvinula poměrně dlouhá a ostrá debata. Týkala se hlavně blížící se účinnosti nového občanského zákoníku.

Na řadu přicházejí senátní zákonná opatření. První z nich, týkající se daňových úprav, představil premiér Jiří Rusnok. "Účelem je přizpůsobit daňový systém rekodifikaci soukromého práva. Původní návrh byl v září Senátem zamítnut, což vzhledem k neexistenci Poslanecké sněmovny znamenalo jeho konec. Proto vláda připravila nové zákonné opatření," řekl premiér v demisi.

Podle předsedy Senátu Milana Štěcha předložený návrh z 90 % kopíruje ten původní; senátorům podle jeho slov některé části návrhu nevyhovovali, proto ho zamítli.

Návrhy na personální obsazení jednotlivých sněmovních výborů mohou poslanecké kluby podávat do pondělní šesté hodiny odpolední.

Bezpečnostní i obranný výbor zůstanou rozdělené, pro tento návrh hlasovalo 124 poslanců.

Roman Sklenák návrh hnutí ANO na sloučení obou výborů za poslance sociální demokracie odmítl. Se stejným prohlášením přišel také šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Začalo jednání o sněmovních výborech - Jaroslav Faltýnek představil návrh hnutí ANO, aby došlo ke sloučení obranného a bezpečnostního výboru.

Ověřovatelů Sněmovny bude celkem čtrnáct. Stali se jimi Adolf Beznoska (ODS), Jana Černochová (ODS), Pavel Čihák (ANO), Jiří Dolejš (KSČM), Jana Hnyková (Úsvit), David Kádner (Úsvit), Jaroslav Klaška (KDU-ČSL), Václav Klučka (ČSSD), František Laudát (TOP 09-STAN), Jiří Mihola (KDU-ČSL), Gabriela Pecková (TOP 09-STAN), Jiří Petrů (ČSSD), Marta Semelová (KSČM), Kristýna Zelinková (ANO).

Celkem bylo odevzdáno 193 hlasovacích lístků, Miroslav Kalousek získal 73 hlasů, Tomio Okamura 75 hlasů - vzhledem k tomu, že žádný z nich nezískal nadpoloviční počet hlasů, zůstane čtvrtý post místopředsedy neobsazen, zabývat se tím budou poslanci zřejmě až na další schůzi.

"Jsme rádi, že Jaroslava Jermanová uspěla. Je to jediná žena ve vedení Sněmovny a doufám, že bude pracovat dobře. Potvrdilo se také, že platí naše koaliční dohody," nechal se slyšet šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Jermanová by podle svých slov chtěla zlepšit nevyhovující politickou kulturu ve Sněmovně.

Co se týče volby mezi Miroslavem Kalouskem a Tomiem Okamurou, mají poslanci podle Faltýnka volnou ruku.

Celkem bylo odevzdáno 198 hlasů, z nichž osm bylo neplatných - Pavel Bělobrádek získal 133 hlasů, Vojtěch Filip 151 hlasů, Jaroslava Jermanová 151 hlasů, Miroslav Kalousek 62 hlasů, Miroslava Němcová 53 hlasů, Tomio Okamura 76 hlasů.

Místopředsedy byli podle informací Aktuálně.cz v prvním kole volby zvoleni Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Vojtěch Filip (KSČM) a Jaroslava Jermanová (ANO) (uvedeni v abecedním pořadí).

O poslední volný post se tak ve druhém kole utkají Miroslav Kalousek (TOP 09), Miroslava Němcová (ODS) a Tomio Okamura (Úsvit).

"Chtěl bych poděkovat poslancům za důvěru, je to pro mě čest. Věřím, že ukážeme, že jsme schopni jednat. Jsem přesvědčen, že se od nás očekává co nejrychlejší ukončení ustavující schůze a práce na rozpočtu pro příští rok," řekl před novináři čerstvě zvolený předseda Sněmovny Jan Hamáček.

"První čtení rozpočtu by mohlo proběhnout na třetí schůzi Sněmovny, která se bude konat 11.prosince," dodal.

Radim Fiala přišel na plénu s překvapivým zjištěním o ztrátě důvěry občanů v politiku a snažil se své kolegy přesvědčit o neochvějnosti postojů poslanců Úsvitu a kvalitách jeho předsedy, kterého navrhují na post místopředsedy.

Kvůli hlasování a sčítání hlasů bude nyní schůze přerušena do 15:45.

Poslanci schválili (189 bylo pro, proti nikdo), že Sněmovna bude mít celkem čtyři místopředsedy. O tyto posty se utkají Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Vojtěch Filip (KSČM), Jaroslava Jermanová (ANO), Miroslav Kalousek (TOP 09), Miroslava Němcová (ODS) a Tomio Okamura (Úsvit).

Volit se bude tajně; v prvním kole budou zvoleni lidé, kteří získají nadpoloviční počet hlasů, ve druhém kole se bude volit obsazení zbývajících míst.

"Mandátový a imunitní výbor na své druhé dnešní schůzi konstatoval, že zanikl mandát poslance Miloslava Bačiaka a konstatoval, že na tento mandát nastupuje pan Jan Sobotka," řekl na plénu šéf výboru Marek Benda (ODS).

"Mám velkou radost, že byl Jan Hamáček takto jednoznačně zvolen. Vnímám to jako náznak toho, že by mohlo jít o zlepšení politické kultury," nechal se před novináři slyšet šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podle Sobotky je nyní zásadní začít pracovat na státním rozpočtu, respektive ho do konce roku schválit. "Musíme ho především schválit, není dokonalý, jsou tam drobné nedostatky, které ale můžeme odstranit během druhého čtení. Sociální demokracie upřednostňuje schválení navrženého rozpočtu před rozpočtovým provizoriem - jsem přesvědčen, že bude možné ho do konce roku schválit," řekl.

Co se koaličních vyjednávání týče, vyjádřil Sobotka přesvědčení, že diskuze o zrušení lustračního zákona na půdu Sněmovny patří, navzdory odporu lidovců k jeho rušení však nepředpokládá, že by na této věci měla padnout koaliční vyjednávání.

"Jako bývalá předsedkyně bych vám tímto chtěla nabídnout své zkušenosti z předchozích let, kdy jsem řídila Sněmovnu," nechala se slyšet Němcová. Hamáčkovi podle svých slov předá například klíč od korunovačních klenotů, dokumentaci k novému logu Sněmovny, pamětní knihu či desky s memorandem uzavřeným mezi zákonodárci a Akademií věd.

Sám Hamáček následně na 40 minut přerušil schůzi, aby podepsal všechny poslanecké průkazy.

Jediný kandidát na post šéfa Sněmovny, Jan Hamáček, obdržel v tajné volbě 195 hlasů a byl tak s přehledem zvolen v prvním kole volby.

Po oficiálním vyhlášení výsledků obdržela odcházející předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová květiny; za její činnost v čele dolní komory jí posléze poděkoval její nástupce Hamáček, který ve své řeči citoval poslance československého Revolučního národního shromáždění Františka Tomáška.

Jednání Poslanecké sněmovny se kvůli hlasování do 13:20 přerušuje.

"Respektujeme, že vítěz voleb má obsadit post předsedy Sněmovny," nechal se slyšet šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

V kuloárech Sněmovny začala prosazovat informace, že by poslanci rodící se koalice nemuseli prosadit jako místopředsedu komory Pavla Bělobrádka za KDU-ČSL. "Slyšel jsem, že náš včerejší zásadový postoj k lustračnímu zákonu by mohl být komplikací," potvrdil spekulace 1. místopředseda lidovců Marian Jurečka a dodal: "Zatím bych to nepřeceňoval." Lustrační zákon chce rušit především hnutí ANO.

Člen MIV Jiří Dolejš potvrdil platnost volby jednotlivých poslanců. Případ poslance hnutí ANO Miloslava Bačiaka bude podle Dolejše výbor řešit zřejmě na svém druhém zasedání.

Následně začala volba šéfa Poslanecké sněmovny - jediným navrženým kandidátem je Jan Hamáček.

Šéfem mandátového a imunitního výboru byl zvolen občanský demokrat Marek Benda.

Poslanci ustavili mandátový a imunitní výbor. Jeho členy jsou Marek Benda (ODS), Jiří Dolejš (KSČM), Matěj Fichtner (ANO), Stanislav Grospič (KSČM), Daniel Herman (KDU-ČSL), Milan Chovanec (ČSSD), Jan Chvojka (ČSSD), Martin Lang (Úsvit), Herbert Pavera (TOP 09), Stanislav Polčák (TOP 09), Roman Procházka (ANO), Jeroným Tejc (ČSSD), Roman Váňa (ČSSD), Radek Vondráček (ANO), Jiří Zlatuška (ANO)..

Svého předsedu si výbor zvolí na svém prvním jednání, které začne krátce po schválení jeho personálního složení. Poslanci se tak znovu sejdou ve 12:00.

Domácí Domácí, Jakub Novák
27. 11. 2013 23:17
 

Právě se děje

Další zprávy