Nový manažer ODS chce prodat účast ve vládě

Petr Holub
3. 8. 2007 13:06
Přečtěte si rozhovor s Janem Kočím
Nový manažer ODS Jan Kočí.
Nový manažer ODS Jan Kočí. | Foto: ODS

Rozhovor - "Z marketingového pohledu je politický trh nesmírně dynamickým odvětvím," tvrdí jednatřicetiletý Jan Kočí z Brna. Za pravdu mu dalo vedení ODS a jmenovalo ho do pozice hlavního manažera, kde ve čtvrtek vystřídal dvakrát staršího Jaroslava Jurečku.

Jan Kočí byl dva roky regionálním manažerem Jižní Moravy, předtím provozoval grafické studio. Z Baťovy univerzity ve Zlíně má bakalářský titul v oboru marketingové komunikace a teď s odstupem dokončuje magisterský stupeň.

V rozhovoru s Aktuálně.cz vysvětlil, v čem spočívá jeho práce a jak by měla nejsilnější vládní straně pomoci: "Je to vnitřní exekutiva politické strany. Je podřízen politickému grémiu a následně výkonné radě. Řídí stranou jako takovou, od personálních záležitostí v aparátu k záležitostem ekonomickým. Je něco jako generální ředitel," představil se Kočí.

A: Musíte dohlížet na účty celé strany?

Pochopitelně.

A: Bylo zvykem, že hlavní manažer měl na starost volební kampaň. Platí to i ve vašem případě?

To je vždy na rozhodnutí grémia, které jmenuje volební štáb a do jejího čela odpovědnou osobu. V minulém roce to byl senátor Šneberger, tedy politik. Hlavní manažer má ale nad kampaní vždy největší kontrolu, protože pracuje na "full time". Jako regionální manažer si dobře pamatuji, že s panem senátorem byla velmi efektivní spolupráce.

A: Hlavní manažer musí často komunikovat i s krajskými manažery?

Je hlavní manažer, čtrnáct regionálních manažerů, kteří kopírují kraje, a síť oblastních manažerů, kteří kopírují někdejší okresní města. Hlavní manažer je všem těmto složkám nadřízen. Ale existuje určitá dualita. Hlavní manažer je jim nadřízen, ale oni jsou podřízeni i svým politickým šéfům.

A: Vy se s nimi naprosto pravidelně scházíte a sdělujete jim obecnou strategii?

Porady se konají naprosto pravidelně.

A: Řada regionálních či oblastních manažerů bude určitě starších, než jste vy. Mohou se ptát: "Proč vybrali právě toho z jižní Moravy?"

Šlo o to, zodpovědně zvážit své ambice. Tu možnost stát se hlavním manažerem má spousta lidí z ODS, někteří se i přihlásili do vnitřního výběrového řízení. Musím přiznat, že někdo jiný z ODS může mít i pro tuto funkci lepší předpoklady, ale v rozhodujícím okamžiku asi ambici neměli.

Mám kolegy, kteří říkají, že přihlásit se chtělo kus odvahy, zvláště v době, kdy se ODS dostala do vlády a zažívá úplně novou situaci. Mohou nastat obtížné situace, a pak nemusí být členové grémia nebo výkonné rady úplně spokojeni. Ale snažím se postupovat přísně logicky, to znamená podle krátkodobých, střednědobých až po dlouhodobé plány, které jsem deklaroval.

A: Když spolu soutěžili krajští manažeři, proč byl vybrán člověk z jižní Moravy a ne třeba ze středních Čech, kde měli v loňských volbách do sněmovny mnohem lepší výsledky?

Byť jihomoravská ODS nevyhrála, tak přidala dva poslanecké mandáty navíc. Ale problém netkví v trvalém bydlišti manažera, od toho bylo při výběrovém řízení odhlédnuto.

A: Teď před vámi stojí jako první velký úkol volby v příštím roce. Obhajoba hejtmanských a senátorských postu bude o to těžší, že ODS poprvé při těchto volbách nebude v opozici a nemůže počítat s protestními hlasy proti vládě. Už se na volby chystáte?

V těchto dnech připravujeme organizaci, která by reflektovala nové podmínky. Někteří lidé odešli na ministerstva a jde o to, aby všechno začalo standardně fungovat a aby ODS byla připravena obhájit získané pozice.

Známe politologický efekt, který platí na celém světě, že v krajích a velkých městech se volí do jisté míry jako při celostátních volbách. Teď je ovšem předčasné mluvit o tom, kam se posune kampaň, protože nevíme, kam se posune vládnutí ODS společně s koaličními partnery.

Kočího šéf:  Předseda strany Mirek Topolánek.
Kočího šéf: Předseda strany Mirek Topolánek. | Foto: Ludvík Hradilek

A: Pokud by se politická situace nezměnila, co by bylo pro hejtmany lepší strategií: odvolávat se na svou blízkost k vládě, anebo dokazovat, že jsem regionální opozicí proti pražskému centru?

V krajích je hodně osobností, navíc hodně vyprofilovaných. Mohou mít odlišný názor na postup exekutivy, když navíc vláda není jednobarevná. Ale před konečným rozhodnutím o strategii je třeba učinit hodně příprav a analýz.

A: Jaké máte další cíle?

To hlavní je fungování hlavní kanceláře jako profesionální servisní organizace. Je to sice klišé, ale pro vnitřní chod strany je to nezbytné. Neříkám, že dosud nebyla profesionální, ale vznikla poptávka po změnách. Z marketingového pohledu je politický trh nesmírně dynamickým odvětvím.

A: Co budete dělat konkrétně?

To jsou hodně interní záležitosti. Obecně musí ODS reagovat na to, že řada místopředsedů a poslanců je ve vládních pozicích. To je třeba skloubit a využívat.

A: Po roce občanských demokratů ve vládě to vypadá, že existují dvě ODS. Jedna ve vládě a druhá v regionech. Proč vlastně neměl nikdo z představitelů krajských samospráv nebo magistrátů chuť složit funkci a přejít do centra?

Taková situace není. Je pravda, že regiony žijí svým politickým životem a vytvořila se tam silná reprezentace, Zažil jsem to sám velmi intenzivně, protože jsem byl brněnským zastupitelem. Regiony naopak nabízejí bohaté personální zázemí, a to je výhoda před ostatními stranami.

A: Jaká bude vaše další kariéra? Existuje německá nebo rakouská cesta, kde jsou šéfové stranických sekretariátů významnými politiky. Začínal tak například úspěšný kancléř Bruno Kreisky.

V této chvíli nemám absolutně žádné politické ambice a jasně jsem to řekl i na grémiu.

Takto si asi manažer propagaci vládní účasti své strany nepředstavuje...
Takto si asi manažer propagaci vládní účasti své strany nepředstavuje... | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

A: Ale pozdější politickou kariéru nevylučujete?

Později ano, samozřejmě. Ale rozhodně to není ani otázka dne, ani měsíce nebo roku. Teď je moje místo zde.

A: Naopak existuje i temná perspektiva. Zažila to i ODS, že být odpovědný za stranické finance s sebou nese riziko, že člověk bude spojován s korupčními skandály. Pochopitelně se mu pak uzavře další kariéra. Nemáte z toho obavu?

Sponzorské a jiné finanční záležitosti jsou běžnou součástí provozu každé politické strany. V minulosti mohlo být něco zpochybňováno, ale rizika jsou i v jiných sektorech. Obava je logická, ale v období, které pamatuji, se pravidla poměrně radikálně změnila. Jsou naprosto striktní.

A: Ve zdejší politice je zcela přirozené shazovat protivníka přes stranické finance. Ubráníte se tomu?

I když se mi to nelíbí, je to běžný rozměr politického boje a zůstane to i do budoucna. Pokud to budu moci účinně ovlivnit, budu o všem chtít vědět maximum a pak se budu moci zodpovídat.

A: Jste si tedy jistý, že je možné mít finance pod dostatečnou kontrolou?

Ano.

 

Právě se děje

Další zprávy