Politici jen mluví, jejich popularita se propadá

Petr Holub
1. 8. 2007 10:30
Popularita členů vlády nesouvisí s jejich výkonem
Ministři Nečas, Vondra a Říman před jednáním vlády.
Ministři Nečas, Vondra a Říman před jednáním vlády. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vláda nečinností přichází o popularitu, míní výzkumníci veřejného mínění.

Proto je například podle průzkumu STEM Topolánkův kabinet o deset až patnáct procent méně populární, než byl Paroubkův.

"Akce by měly rychleji následovat za sebou. Ale politici jen jednají, a dokonce sama vláda připouští, že se reformní balík ještě bude měnit," vysvětluje ředitel společnosti Factum Invenio Jan Herzmann.

Vláda podle něho špatně komunikuje, a tím způsobila, že mnohem víc občanů navrženou reformu odmítá. "Část lidí s ní nesouhlasí z podstaty, nezanedbatelná část by ale byla pro, kdyby se reforma správně vysvětlila," říká Herzmann.

Blogy na Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Špatná komunikace patří k hlavním důvodům nízké popularity také podle analytika CVVM Daniela Kunštáta. "Pověsti vlády neprospívá ani reforma veřejných financí, která hodně občanů znejistila. Víc se teď bojí budoucnosti. Body ubírá i radar, se kterým se vláda příliš silně identifikovala. Přitom otázka radaru ve společnosti rezonuje mnohem víc, než se zdá z médií," dodává.

Ostatní aktivity ministrů občany zatím nezaujaly. Popularita jednotlivých členů vlády proto nesouvisí s výkonem. Nejpilnějšího Pospíšila třetina občanů podle STEM vůbec nezná, Langerovi nedůvěřují téměř dvě třetiny, stejný podíl jako v době, než se stal ministrem.

Ještě víc jsou neoblíbeni Kalousek a Čunek, kterým nevěří plné dvě třetiny. Kalousek si podobně jako Langer nezlepšil hodnocení z dřívějška, Čunek si uškodil podezřením z korupce. "Jeho hodnocení se už nezlepší, takové věci lidé nezapomínají," předpovídá Kunštát.

Naopak polovina občanů věří spolu s aktivním Bursíkem ještě ministryni obrany Parkanové, která zatím nemá viditelné výsledky.

Topolánkova druhá vláda čerstvě po jmenování, 9. ledna. To jsou oni.
Topolánkova druhá vláda čerstvě po jmenování, 9. ledna. To jsou oni. | Foto: Ondřej Besperát
 

Právě se děje

Další zprávy