Noc dlouhých nožů zrušena, nejsou lidi

Petr Holub, Sabina Slonková
3. 8. 2007 0:15
Personální výměny na úřadech se ODS nedaří
Premiér Miroslav Topolánek přichází na tiskovou konferenci, kterou uspořádal na terase u Kramářovy vily.
Premiér Miroslav Topolánek přichází na tiskovou konferenci, kterou uspořádal na terase u Kramářovy vily. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Vládní Občanská demokratická strana ještě v opozici mluvila o rozsáhlých výměnách úředníků na klíčových postech v administrativě, personální revoluce se ale nakonec nekonala. ODS se "vyčerpala" při obměnách postů ve strategických firmách a na ministerstva se noví lidé nehrnuli.

Z jednadvaceti úřadů, které mají vlastní rozpočtovou kapitolu, se vyměnil šéf pouze v pěti. Jen na dvě ministerstva přišli všichni noví náměstci, naopak ve třech resortech představují většinu vedení lidé z Paroubkovy éry. A při výměnách ODS nadto striktně uplatňovala stranický klíč, který ještě v opozici silně kritizovala.

Topolánkova druhá vláda čerstvě po jmenování, 9. ledna. To jsou oni.
Topolánkova druhá vláda čerstvě po jmenování, 9. ledna. To jsou oni. | Foto: Ondřej Besperát

Přitom hned po loňských volbách Mirek Topolánek prohlásil: "Po osmi letech vládnutí sociálních demokratů jsou některá ministerstva totálně destabilizovaná i personálně vyprahlá."

O rok dříve na večírku pořádaném týdeníkem Euro byl dnešní premiér ještě kategoričtější, kdy pronesl památnou předvolební větu:"Neočekávejte ode mě nic jiného než noc dlouhých nožů. Ta prostě přijde, jako přijde po změně administrativy všude na světě."

Nože jen na vnitru a školství

Topolánkův slib nakonec naplnil jen ministr vnitra Ivan Langer, který má všechny nové náměstky. Stejný efekt měly výměny ve školství, provedené však postupně dvěma ministryněmi. Srovnatelný převrat proběhl ještě na ministerstvech pro místní rozvoj a zemědělství, kde zůstal jediný náměstek. Jiří Čunek (KDU-ČSL) a Petr Gandalovič (ODS) respektují stranický klíč a křeslo nechali zástupci lidovců z minulých dob.

Ostatní si nechali jednoho či dva ze zkušených náměstků, v případě ministra práce Petra Nečase, to znamená, že k lidovci (Marián Hošek) a sociálnímu demokratovi (Petr Šimerka), kteří zbyli po jeho předchůdci Škromachovi, přidal pouze jednoho stranického kolegu, místostarostu Nymburka Miroslava Jeníka.

Podobné to je u ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (SZ). K náměstkům, které dřívější levicová vláda nominovala za ODS (Tomáš Pojar) a ČSSD (Jaroslav Bašta), přidal náměstkyni z poloviny devadesátých let Helenu Bambasovou, která přitom měla vysoké funkce i za Paroubka.

Stranický klíč? Už nám nevadí

Speciálním případem je ministerstvo financí. Vlastimil Tlustý ke čtyřem náměstkům ze Sobotkovy éry přidal někdejšího náměstka ze zemědělství Tomáše Zídka a dlouholetého člena vedení státní Komise pro cenné papíry Milan Šimáček. Tlustého nástupce Miroslav Kalousek pak už jen přijal nového člověka podle stranického klíče: bývalého starostu Příbrami Ivana Fuksu (ODS).

Ministr průmyslu Martin Říman (ODS) si udržel nejdéle, již od roku 1990, sloužícího náměstka Miroslava Petříčka. Mezi svými čtyřmi zástupci má také Martina Tlapu, který je ve funkci třetí rok, přibral i vysokého úředníka ze sociální správy Luboše Vaňka.

Při výměně náměstků neplatil další Topolánkův předvolební slib: "Stranická legitimace nesmí být vstupenkou do ráje k nějaké funkci."

ODS důsledně a KDU-ČSL s několika výjimkami dodržují pravidlo, podle kterého mají náměstka v každém resortu, kde nemají ministra. Lidovci tak získali vítané posty pro někdejší poslance, například Ivo Vykydal nastoupil na dopravě a Jaromír Talíř na kultuře. Zelení obsadili náměstky jen čtyři cizí resorty.

O bezpečnostní posty není zájem

V ostatních institucích se nová vláda jednoznačně zaměřila na fondy a agentury, které mají čerpat evropské dotace. Vedle známého případu CzechInvest, kde na protest proti odvolání šéfa Tomáše Hrudy odešla většina manažerů, se měnilo vedení i v dopravním, ekologickém a zemědělském fondu. Stejně tak ODS dosadila své lidi do kontrolních orgánů klíčových firem: například do ČSA či Čepra.

ODS se ještě pokusila o výměny v bezpečnostní oblasti. Tady už ale příliš úspěšná nebyla, ukázalo se, že ani po osmi letech v opozici nemá dostatek expertů v záloze.

Nedokázala například najít "svého" nástupce za kvapně odvolaného šéfa civilní rozvědky. Poté, co všichni oslovení kandidáti nabídku odmítli, svěřila ODS tuto funkci dosavadnímu náměstkovi služby. Podobné to bylo při odchodu policejního prezidenta, Langer nakonec tento post osadil rovněž dosavadním náměstkem. Ve své funkci zůstal i šéf civilní kontrarozvědky, s jeho výměnou ODS ještě v opozici rovněž počítala.

 

Právě se děje

Další zprávy