NKÚ by měl kontrolovat veřejné peníze, rozhodla Sněmovna

ČTK ČTK
14. 5. 2014 20:00
Nejvyšší kontrolní úřad dostane větší pravomoci.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovna ve středu schválila ústavní novelu o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Úřad by měl podle předlohy prověřovat nakládání s veřejnými penězi, s penězi z veřejných rozpočtů a také s majetkem firem, v nichž má majetkovou účast stát, kraje nebo obce. Norma míří k posouzení do Senátu.

Poslanci upravili poslaneckou ústavní novelu podle doporučení kontrolního výboru, s nímž souhlasil i prezident NKÚ Miloslav Kala. Původní předlohu Kala kritizoval, vedla by podle něho spíše k omezení pravomocí úřadu. Skupina poslanců chtěla, aby NKÚ kontroloval kromě jiného hospodaření s majetkem krajů i obcí, příjmy a výdaje jejich rozpočtů ale jen z hlediska souladu se zákony. Kontrolovat měl taky hospodaření s majetkem veřejných institucí, o nichž tak stanoví zákon, a to v zákonem stanoveném rozsahu.

Kritiku budil i pozměňovací návrh ústavně-právního výboru, o němž už Sněmovna nehlasovala. Byl podobný jako předloha kontrolního výboru s rozdílem, že u firem s podílem státu, krajů nebo obcí by úřad mohl prověřovat pouze výkon vlastnických práv.

Ústava nyní uvádí, že NKÚ kontroluje hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu. Některým poslancům a senátorům se nelíbí to, že různé státní instituce mnohdy prověřují stejnou záležitost a přitom leckdy s protichůdnými závěry. Nynější mnohačetné prověrky stejných věcí různými úřady v obcích a městech byly jedním z argumentů, proč Senát už v minulosti zamítl obdobnou ústavní novelu.

 

Právě se děje

Další zprávy