Nepřítel úředníků končí u Čunka. Vrací se na venkov

bar
11. 9. 2007 13:10
Petr Pávek bude "jen" starostou Jindřichovic

Praha - Náměstek ministra pro místní rozvoj Petr Pávek, jehož podle koaličních dohod nominovali na tento post Zelení, na konci roku v úřadu skončí a vrátí se do Jindřichovic pod Smrkem, kde je zároveň starostou.

Pávek, volební lídr Strany zelených v Libereckém kraji v posledních parlamentních volbách, uvedl, že se rozhodl z funkce odejít sám.

"Vedou mě k tomu osobní důvody," řekl Aktuálně.cz Pávek, který se před čtyřmi lety "proslavil" protiúřednickou vyhláškou.

V ní Jindřichovice pohrozili státním úředníkům pokutou až deset tisíc korun, pokud na území obce přijdou bez ohlášení či pozvání. Tamní zastupitelé tak reagovali na situaci, kdy většinu pracovní doby zabírá vyřizování požadavků státní správy.

Na vsi budu užitečnější, tvrdí Pávek

Stavba větrníku v Jindřichovicích
Stavba větrníku v Jindřichovicích | Foto: jindrichovice.cz

Pávek uvedl, že jeho naturelu je bližší práce v menší obci než na ministerstvu. "Myslím, že tam budu užitečnější," vysvětlil Pávek. Jako druhý důvod uvedl, že se mu na jaře narodil syn. "Odloučení od rodiny mi nevyhovuje," dodal.

Podle MF Dnes, která o odchodu Pávka od ministra pro místní rozvoj a lidoveckého předsedy Jiřího Čunka informovala jako první, je hlavním důvodem to, že nemůže ovlivnit chod ministerstva.

Petr Pávek je velkým průkopníkem obnovitelných zdrojů energie a ekologického chování. V Jindřichovicích například stojí dvě větrné elektrárny, funguje tam biokotelna či ekologické informační centrum.

O nástupci se nejednalo

Mluvčí zelených Eva Rolečková uvedla, že o Pávkově nástupci se zatím nejednalo. "Nevím, že by se už konkrétně mluvilo o dalším jménu," řekla Aktuálně.cz Rolečková.

Dodala, že zelení nejsou příznivci toho, aby se náměstkovská křesla přidělovala přísně podle stranického klíče. "Preferujeme především odborníky," dodala Rolečková.

 

Právě se děje

Další zprávy