Nejlepší výsledek voleb? Bez komunistů

ph
26. 5. 2006 14:00
Praha - "Správný" volební výsledek je třeba hledat od konce; vyloučit největší zlo. Pokud bude bez komunistů, může být Česku užitečná jakákoliv vláda.

Deník Aktuálně.cz požádal čtyři politology a publicisty, aby se pokusili týden před volbami odpovědět na dvě otázky:

  • Jaký volební výsledek by společnosti nejlépe prospěl?
  • Považujete takový výsledek za reálný?

Jejich analýzy, které reprezentují pravicový i levicový pohled, si nyní můžete přečíst. U každé ukázky z jejich textu je odkaz na celé znění vybraného článku.

Jiří Pehe
Jiří Pehe | Foto: www.pehe.cz
Jiří Pehe:
"Jako schůdnější cestu k uskutečnění alespoň některých potřebných reforem vidím koalici ČSSD, KDU-ČSL a SZ. Obě menší strany by ČSSD tlačily k dalšímu snižování daní a větší fiskální disciplině."
Celou analýzu si můžete přečíst ZDE.

 

Ondřej Neff
Ondřej Neff | Foto: eldar.cz
Ondřej Neff:
"Vláda bude zase vybalancovaná na hrotu vidličky postavené na víku od čajníku. Dokud neopadne konjunktura, bude pokračovat hra na sociální stát, až opadne (jako že určitě časem opadne), nastane obviňování. A taky příležitost pro komunisty."
Celou analýzu si můžete přečíst ZDE. 

 

Bohumil Doležal
Bohumil Doležal | Foto: Česká televize
Bohumil Doležal:
"V žádném případě by neprospěla tzv. menšinová vláda ČSSD ("vláda talentů") s podporou KSČM v zádech. To je zcela zásadní věc: existuje vlastně už teď a předvedla, o co jí jde:  o etatizaci, monopolizaci a centralizaci života společnosti."
Celou analýzu si můžete přečíst ZDE.

 

Jaroslav Šabata
Jaroslav Šabata | Foto: Aktuálně.cz
Jaroslav Šabata:
"Svorníkem mocenských kót, které drží modří, je prezident, jehož nezřízeně expanzivní politický styl dozrál způsobem, o němž se jemu samému před třemi roky nemohlo ani zdát. Obsazení  Sněmovny i vlády modrými by mocně posílílo trend k politické stagnaci. Očividně  menším zlem menšinová vláda ČSSD tolerovaná KSČM."
Celou analýzu si můžete přečíst ZDE.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy