Nečas kvůli stávce svolal na středu jednání tripartity

Domácí ČTK Domácí, ČTK
14. 6. 2011 21:27
Zatím není jasné, zda se zasedání uskuteční. Šéf odborů je v cizině
Petr Nečas (ODS).
Petr Nečas (ODS). | Foto: Reuters

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) svolal kvůli stávce a reformám mimořádné jednání tripartity na středu. Chce se sejít s odbory a zaměstnavateli. Novinářům to řekl ministr dopravy Radek Šmerda.

Předáci z odborových centrál se chtějí až ve středu ráno rozhodnout, zda do Strakovy akademie dorazí. Odbory dál chystaly stávku i shromáždění, které by ji mělo podpořit.

Premiér si na tiskové konferenci postěžoval, že se snaží dovolat šéfovi ČMKOS Jaroslavu Zavadilo a domluvit se na jednání. Předák největší odborové centrály mu prý ale nebral telefon. Nakonec spolu mluvili, na termínu tripartity se ale prý nedohodli.

Odboráři se zlobí

Odboráře tak pozvánka k jednacímu stolu na středeční ráno překvapila. Nesouhlasí ani se způsobem svolání zasedání.

"Je v rozporu s jednacím řádem rady hospodářské a sociální dohody (tripartity)," uvedl šéf odborového svazu KOVO Josef Středula. Podle něj se na jednání musí shodnout všechny strany.

Podle ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) vláda nabízí odborům středečním tripartitou další prostor k jednání o reformách, které kritizují. "Tentokrát (odbory) svoji neúčast svalují na procedurální důvody," řekl.

Pokud se jednání kvůli neúčasti odborů podle něj neuskuteční, potvrdí se, že "stávka má být přehlídkou politické síly odborových bossů".

ČMKOS chtěla jednání ve čtvrtek, v pátek či v sobotu, až bude zpátky z ciziny jejich předák. Předáci obou odborových centrál se společně sejdou ještě před středeční tripartitou a rozhodnou, jestli na jednání s vládou a zaměstnavateli půjdou.

Někteří předáci upozorňovali zas na to, že pokud chce premiér jednat o stávce a jejím případném zrušení, měl by se spíš než na ČMKOS obracet na vedení pořádající koalice dopravních odborových svazů.

 

Právě se děje

Další zprávy