Nápad ODS zrušit stravenky neprojde. Díky ODS

Jakub Antoš
18. 3. 2008 14:05
Stravenky ve sněmovně, rušit je chce 70 poslanců
Foto: Aktuálně.cz

Praha - ODS sice oficiálně slíbila, že se postará o zrušení daňového zvýhodnění stravenek, její návrh však nemá šanci uspět. A to zásluhou vlastních lidí.

Redakce Aktuálně.cz zjistila, že pětice poslanců ODS - Pavel Suchánek, Aleš Rádl, Petr Pleva, Jozef Kochan, Tomáš Kladívko a Zdeněk Boháč - má v úmyslu hlasovat pro zachování stravenek. Postaví se proti rozhodnutí vlastní strany. Bez jejich podpory má návrh jen minimální šanci na úspěch.

Anketa mezi všemi poslanci: Jak bude hlasovat ten váš? Podívejte se

Několik dalších členů poslaneckého klubu nejsilnější vládní partaje se k zákonu staví zdrženlivě. Máme s tím problém, ale zachováme se loajálně, říkají.

Nejpevnější názor na rušení stravenek mají z pětice dva. Oba jsou z jižní Moravy. "Já jsem určitě proti zrušení. Mělo by se ale zpřísnit používání. Mělo by to být vázáno více pouze na stravování," říká Pavel Suchánek.

Zrušení stravenek. Ode zdi ke zdi

"Jsem proti zrušení. Je to neekonomické. Avizovaná úspora dvou miliard je dle mého názoru virtuální, protože dojde k výpadku daní z důvodu přesunu spotřeby do snížené sazby DPH a výpadku na straně daně z příjmu od restaurací," odpověděl v plošné anketě mezi všemi poslanci Petr Pleva. "Může to vést i ke krachu některých provozovatelů stravovacích zařízení," dodává poslanec.

Čtěte také online rozhovor: Proč se nemají rušit stravenky? Odpovídal poslanec ODS

"Návrh také zavádí nerovnost mezi zaměstnanci. Jedna skupina budou ti, kteří na výhodu nedosáhnou. Druhou ti, kteří ano, protože jim zaměstnavatel v podniku postaví jídelnu," myslí si Pleva.

Stejný problém vidí i pražský poslanec Tomáš Kladívko. "Dívám se na to s rozpaky z toho důvodu, že jdeme trochu ode zdi ke zdi. Myslím, že by nám tímto zákonem vznikly dvě skupiny zaměstnanců. Budeme se to na klubu snažit ještě přizpůsobit. Se zákonem v tomto znění mám problém," naznačuje, jak bude hlasovat.

Je to hurá akce, zrušme všechny výjimky najednou

S Plevou souhlasí také Jozef Kochan z Hradce Králové. V tom, že plánový roční dvoumiliardový přínos pro státní pokladnu je spíše snem. "Myslím, že ten efekt, který si od toho navrhovatelé slibují, nepřijde," říká s tím, že definitivně jasný postoj ještě nezaujal. "Je to 3:2 ve prospěch nepodpory," rozvažuje Kochan.

Pětici odpůrců uzavírá středočeský zákonodárce Aleš Rádl. Ten se zrušením souhlasí v případě, že bude součástí balíku reforem, který odstraní větší množství nesystémových prvků české daňové soustavy.

"Buď se zdržím nebo se odhlásím. Mně se to nelíbí. Myslím, že to mělo přijít v nějakém balíku, ne takto samostatně. Je to hurá akce," říká Rádl na adresu 39 svých kolegů v čele s Mirkem Topolánkem, kteří zrušení stravenek navrhují.

Kdo za to může? Média

Ani někteří další poslanci ODS nejsou nadšenými stoupenci rušení. Spojme to s jinými reformami, říkají jedni včetně šéfa platformy za renesanci ODS Vlastimila Tlustého. Nedělejme to na objednávku novinářů, říkají druzí.

"Já se na to dívám rozporuplně. Na jedné straně jsou výjimky špatné a měly by být zrušeny všechny, na druhé straně žena provozuje restauraci a já myslím, že to může poškodit provozovatele těchto zařízení. Spíš budu pro zrušení výjimky, ale nestojí na tom svět," myslí si pardubický Jiří Čepelka.

"V každém případě podporuji zrušení všech výjimek, to znamená i této. Ale nezdá se mi to načasování. Ty náklady - tím myslím odpor odborů a veřejnosti, se mi zdají vzhledem k zisku příliš vysoké. Lepší by bylo, kdybychom s tím přišli v jednom balíku s dalšími změnami. Drtivou většinu lidí tak akorát naštveme," odhaduje poslanec Juraj Raninec z Liberce.

Média jako hybatele změny v legislativě stravenkových kuponů vidí pražský poslanec František Laudát. "Přijde mi, že se reaguje pouze na tlak médií a to není dobře. Ale v principu s tím zrušením souhlasím, takže pokud si to bude strana přát, tu ruku zvednu," ujišťuje.

 

Právě se děje

Další zprávy