Proč se nemají rušit stravenky? Odpovídal poslanec ODS

Jakub Antoš
17. 3. 2008 12:15
Petr Pleva odpovídal čtenářům online

Online - Drtivá většina poslanců vládní ODS chce stravenky zrušit. V úterý o jejich návrhu začne jednat sněmovna. I mezi zákonodárci ODS jsou ale odpůrci rušení. Jedním z nich je brněnský poslanec Petr Pleva. V pondělí byl Pleva hostem hodinového online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

Pleva v anketě deníku Aktuálně.cz mezi 200 poslanci prohlásil, že on bude hlasovat proti zrušení stravenkových kuponů.

Čtěte více: Chcete stravenky? Podívejte se, co chce váš poslanec

"Je to neekonomické. Protože ten avizovaný dvoumiliardový zisk je pouze virtuální, tam dojde k poklesu příjmu do státní pokladny od provozovatelů stravovacích zařízení...Zákon zavádí také nerovnost mezi zaměstnanci... Může to vést i ke krachu některých provozovatelů stravovacích zařízení," vyjmenoval dopady, které podle jeho názoru mohou následovat.

Novelu zákona o dani z příjmu, která má za cíl zrušit daňové zvýhodnění stravovacích kuponů, předložilo 39 poslanců ODS v čele s premiérem Mirkem Topolánkem.

K nim se přidala většina zbývajících členů poslaneckého klubu ODS a někteří zelení. Opoziční poslanci za ČSSD i KSČM jsou jednotně proti. Většina poslaneckého klubu lidovců také. A s nimi má k návrhu zákona odmítavý či alespoň zdrženlivý postoj i několik poslanců ODS - kromě zmíněného Petra Plevy také Tomáš Kladívko, Jiří Čepelka, Jozef Kochan, Aleš Rádl a Pavel Suchánek.

Proč se postavil vlastní straně? Jsou stravenky skutečně tak klíčovou záležitostí? I na to odpovídal poslanec ODS Petr Pleva.

Odpovězeno: 17. 03. | 11:08Autor: dred

Otázka: jak je to vlastně s poslanci - dostávají taky stravenky?

Petr Pleva: I když stravenky a daňová soustava vůbec nejsou rozhodně banality, ve světle nejnovějších událostí v Tibetu či Kosovu, přeji čtenářům Aktualně.cz a nám všem, aby to byly nejvážnější problémy, kterými se zabýváme. Co se otázky týče: Ne, poslanci stravenky nedostávají.

Odpovězeno: 17. 03. | 11:16Autor: ronnie

Otázka: Jak ale zapbránit podezření, že za udržením stravenek stojí tlak (korupce, neo jen normální lobbing) stravenkových firem?

Petr Pleva: Odpovím protiotázkou. Jak zabránit podezření, že za zrušením stravenek je korupce řetězců? Každý zákon někomu pomůže a někomu ne. Pokud byste chtěl zabránit jakemukoli podezření, nesmíte přijímat žádné zákony.

Odpovězeno: 17. 03. | 11:19Autor: Pegy

Otázka: Nebylo by přeci jen lepší stravenky zrušit? Je to nesystémový prvek.

Petr Pleva: Pokud se zruší všechny nesystémové prvky v daňové soustavě budu rozhodně pro. Pokud se ale zruší benefit malým a středním podnikatelum-stravenky- a velkým se nechá - závodní stravování- jsem proti.

Odpovězeno: 17. 03. | 11:20Autor: pavel

Otázka: nezdá se vám to pouze populistická akce Topolánek předložil populistický návrh po aféře Dalíka o kterém věděl že stejně neprojde?

Petr Pleva: Na to se zeptejte pana premiéra.

Odpovězeno: 17. 03. | 11:22Autor: mirek

Otázka: Vláda slíbila skoncovat s daňovými výjimkami. Nepříčí se vám jednu z nich držet při životě?

Petr Pleva: Už jsem odpověděl výše. Příčí se mi měnit zákony podle reporáží ČT.

Odpovězeno: 17. 03. | 11:24Autor: Občanka

Otázka: Dobrý den pokud opravdu dodržíte svůj postoj a budete proti zrušení stravenek,máte můj obdiv.Ale můžete mi, jako člen ODS, vysvětlit,jak je možné,že se opět uvažuje o zrušení stravenek,když to byla podmínka schválení reformy Melčáka a Pohanky?jak je to možné?

Petr Pleva: To je dobrý dotaz, ale na pány Melčáka a Pohanku.

Odpovězeno: 17. 03. | 11:28Autor: Kamca

Otázka: Dobry den, vlastnime restauraci.Nase trby mezi 11:00-14:00 prave tvori stravenky. Stravenky jsou z naseho pohledu neefektivnim prostredkem smeny --> mame pote problemy s jejich vymenou. Otazka nemyslite si, ze nam poklesnou trzby?

Petr Pleva: Neznám konkrétní situaci ve vaší restauraci, ale pokud jsem měl možnost bavit se s majiteli restaurací, vesměs unisono vyjadřovali velké obavy z dramatického poklesu tržeb po zrušení stravenek.

Odpovězeno: 17. 03. | 11:32Autor: občanka ČR

Otázka: Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat zda vy, jako poslanci voleni z lidu čtete občas ankety svých voličů. Poslední dobou se mi zdá, (ať už ve věci radarové základy v ČR, nebo při řešení ponechání stravenek)že neberete ohled na názory občanů, ale sledujete pouze své zájmy :-(

Petr Pleva: Pokud někdy u nás vyhraje volby strana, která bude vládnout na základě anket či průzkumů veřejného mínění, budu pomýšlet na emigraci. Po čase o ní budete uvažovat i vy, ačkoli teď po takové vládě voláte.

Odpovězeno: 17. 03. | 11:34Autor: jochue

Otázka: Dříve jsem mohl chodit do závodní jídelny. Nyní jako dislokované pracoviště jsem odkázán na stravenky. Z časových i ekonomických důvodů občas koupím jídlo v Albertu za stravenky, ale možnost jídelny to nenahradí. Proč ještě dále prohlubovat nerovnost a brát nám výhodu stravenek?

Petr Pleva: Souhlasím s vámi. Naše strana měla rovnost podmínek a příležitostí ve svém programu a neměla by od něho ustupovat.

Odpovězeno: 17. 03. | 11:39Autor: Lion

Otázka: Nebylo by politicky prozíravější nechat boj o zaměstnanecké výhody ČSSD a raději se starat o to, aby se Vaše strana, profilující se jako "pravicová", opravdu pravicově i chovala ? Mám na mysli např. odstranění regulovaného nájemného, zamezení zneužívání sociálního systému, omezení byrokracie ...

Petr Pleva: Boj o stravenky není tak dramatický, aby vyčerpal všechny naše síly. Rozhodně se chceme věnovat odstranění regulovaného nájemného, zamezení zneužívání sociálního systému, omezení byrokracie. Stravenky však nejsou jen zaměstnanecká, ale i zaměstnavatelská výhoda. Zákon chce zrušit daňové zvýhodnění na straně zaměstnavatele nikoli zaměstnance, to ponechává.

Odpovězeno: 17. 03. | 11:43Autor: JIndra

Otázka: Dobrý den, jak se díváte na postoj kolegů, kteří jsou proti stravenkám, ale sami rádi využívají dotovanou kantýnu v budově Parlamentu, přitom kdo by si něl jiný platit vše za plnou cenu, než ti, kdo jsou se svým platem daleko za průměrem ČR ?

Petr Pleva: Přijďte se někdy podívat na ceny v restauracích v Poslanecké sněmovně a zjistíte, že i na Malé Straně, neřkuli v celé Praze, najdete restaurace se srovnatelnými cenami. Nesmíte to ale srovnávat s cenami U Malířů.

Odpovězeno: 17. 03. | 11:44Autor: Tomáš Pek

Otázka: Dobrý den, to chcete stravenky jen aby jste se zalíbil lidem???? Jste tam všichni stejný jen hrajete divadlo a pak zvednete ruku taky pro zrušení. Nenapadlo Vás že berete akorát lidi na hůl. a že každý podnikatel nemůže postavit jídelnu????

Petr Pleva: Vážený pane, vám se asi nezavděčím ať udělám cokoli. Budu se muset naučit s tím žít.

Odpovězeno: 17. 03. | 11:47Autor: josef

Otázka: Zneužívání stravenek není, když si koupím jídlo v supermarketu. Z časových důvodů nelze stále používat restaurace, nehledě k tomu, že cena se stravenkou je podstatně vyšší, než cena ve většině závodních jídelen. Tak proč prohlubovat nerovný stav rušením stravenek?

Petr Pleva: Nerovný stav rozhodně prohlubovat nechci.

Odpovězeno: 17. 03. | 11:50Autor: agrotomas

Otázka: proč se těm obyčejným lidem pořád někdo snaží něco brát - stravenky mají i motivační charakter a drtivá většina lidí opravdu chodí na obědy a používá je.Díky nim vznikly další restaurace po celé republice a to všechno po zrušení stravenek by opravdu mělo likvidační charakter.

Petr Pleva: Souhlasím s názorem, že stravenky rozhodně pomohly mnoha restauracím. I proto je nechci rušit.

Odpovězeno: 17. 03. | 11:53Autor: Mug

Otázka: Proč chce ODS zrušit stravenky? Není zatím něco jiného, než jen ušetřit dvěmiliardy?

Petr Pleva: Jak vidíte, celá ODS stravenky rušit nechce. Úspora dvou miliard je dle mého názoru virtuální, protože dojde k výpadku daní z důvodu přesunu spotřeby do snížené sazby DPH a výpadku na straně daně z přijmu od restaurací.

Odpovězeno: 17. 03. | 11:54Autor: jarmila

Otázka: Zajdu na oběd,ale někdy si koupím něco v Albertu.Ne každý den mohu jít z časových důvodů na oběd.A v tomto obchodě nic než jídlo za stravenky nekoupíte,mají počítač.program který hlídá co můžete nakoupit za stravenky.Nevede tudy cesta?Stačilo by aby i ostatní supermarkety si něco podobného pořídili.

Petr Pleva: Určitě je to zajímavý nápad.

Odpovězeno: 17. 03. | 11:55Autor: Katka

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli Vy bezvýhradně souhlasíte s poplatky u lékaře, tak, jak jsou nyní nastavené - tj.že platí i děti a důchodci.

Petr Pleva: Ano souhlasím.

Odpovězeno: 17. 03. | 11:55Autor: karel

Otázka: Jak si vysvětlujete, že většina vašich kolegů je pro zrušení zvýhodnění stravenek, tím pádem jejich zrušení ve spoustě firem a snížení čisté mzdy zaměstnanců?

Petr Pleva: Na to se musíte zeptat mých kolegů.

Odpovězeno: 17. 03. | 11:58Autor: Michal Zmítko

Otázka: Dobrý den

Proč je snaha zrušit stravenky? spousta lidí za ně nakupuje před koncem měsíce než přijde výplata. A v obchodech se přece na stravenky prodávat alkohol ani cigarety nesmí. To už poslanci do normálních obchodů ani nechodí?

Petr Pleva: Ujišťuji vás, že chodíme pouze do normálních obchodů. Specializované obchody pro prominenty z řad KSČ už u nás, bohudík, neexistují.

Odpovězeno: 17. 03. | 12:02Autor: V.M.

Otázka: Dobrý den. Myslím si, že stravenky neplní svůj ůčel a fungují v podstatě jako druhé peníze. Což takhle zakázet jejich používání v supermarketech a omezit jejich platnost vždy na konkrétní den?

Petr Pleva: Je možné vést hlubší debatu o fungování stravenek, ale to předložený zákon neřeší. Ten pouze navrhuje zrušit možnost zaměstnavatele odečíst si z daní příspěvek na stravenku.

Odpovězeno: 17. 03. | 12:03Autor: mirek

Otázka: Proč se bavime o stravenkách v té formě jaké jsou. Vždyť na tom vyděláva jen několik firem. Ostatní musí platit velké peníze. Proč neudělat nějaké daňové zvýhodnění pro zaměstnavatele, kteří budou na stravu připlácet. Tím příjdou o kšeft firmy stravenkové a ostatní na tom vydělají.

Petr Pleva: Je to určitě námět do diskuse.

Odpovězeno: 17. 03. | 12:09Autor: franta

Otázka: jestli chcete něco zrušit,proč nezačnete u svých výhod.V kantýně za pusu,doprava za darmiko,marodění 100%,
imunita ,další výhody o kterých se daňovým poplatníkům ani nezdá.

Petr Pleva: Tzv. poslanecké výhody jsou v evropském kontextu zcela standardní a u nás patří k nejnižším. Pokud vám ovšem tak leží v žaludku, kandidujte do Parlamentu a prosaďte jejich zrušení. Dle mého názoru byste však měl spíše sledovat, jakou kdo za dané prostředky odvádí práci. Může se stát, že některý poslanec je zadarmo drahý a některý naopak placený hodně špatně.

Odpovězeno: 17. 03. | 12:16Autor: Rudský

Otázka: Jak by jste okomentoval lobby-smlouvu ohledně stravenek....myslím tu, která reálně existuje a byla zveřejněna v pořadu Reportéři ČT. Děkuji předem za zonkrétní a jasnou odpověď.

Petr Pleva: Lobbování je zcela standartní záležitost ve všech světových parlamentech (snad kromě Kuby, Severní Koreje ap.) a rozhodně není synonymem pro korupci. Firmy, které lobbying provozují to jistě nedělají pouze z lásky k demokracii, ale nechají si zaplati. Co se týče různých příbuzenských vztahů, ty komentovat nehodlám.

 

Právě se děje

Další zprávy