Na sjezdu ČSSD se překvapení nečeká

Petr Holub
13. 5. 2006 0:00
Praha - Sobotní sjezd sociální demokracie má předem daný scénář. Překvapení je vyloučeno, všechno nečekané může ohrozit výsledek blízkých voleb.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Výčet je stručný. Nejdříve bude zvolen předsedou strany premiér Jiří Paroubek; uvolněný post místopředsedy obsadí ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach: "Já bych o to velmi stál a také jsem mu to řekl,"  komentoval Paroubek očekávaný návrat Škromacha do stranického vedení. 

 Ten se mu revanšoval: "Chci podpořit premiéra Paroubka, aby strana měla silné vedení i po volbách," uvedl Škromach.

Volební cíl: 30 procent

Nový šéf strany potvrdí slib dosavadního šéfa strany Bohuslava Sobotky, že cílem strany ve volbách je třicet procent.

Pokud závazek nesplní, svolá další mimořádný sjezd, kde s celým vedením strany nabídne rezignaci. Sobotka slib opakoval dnes a sebevědomý premiér na něm nebude nic měnit.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podle expertů na levicovou politiku přesto nepůjde na sobotním setkání v pražském Top Hotelu pouze o zvlášť výpravný předvolební mítink. "Sjezd bude odrazem závažné vnitřní evoluce ve straně," upozornil Jaroslav Šabata, který byl dříve ministrem Pithartovy vlády a poradcem premiéra Špidly.

Stmelí Paroubek stranu?

Podle Šabaty může skončit rozdělení strany na příznivce Miloše Zemana a na ty, kteří ho odmítli podpořit při prezidentské volbě v lednu 2003.

Paroubek na jedné straně pozval do příští vlády Sobotku a Lubomíra Zaorálka, které Zeman považoval za své odpůrce, na druhé straně doporučuje za svého stranického zástupce Škromacha, který patřil k Zemanovým důvěrníkům.

 Paroubek může na sjezdu zopakovat úspěšný Špidlův postup z roku 2002. Ten nedlouho před minulými volbami vyloučil jakoukoli povolební spolupráci s občanskými demokraty.

Pokud tak Paroubek učiní, zbývají mu ještě tři další možnosti: většinová vláda se zelenými a lidovci, menšinový kabinet s tolerancí komunistů a zelených, případně odchod do opozice.

 

Právě se děje

Další zprávy