Na pietu za Mandelu letí Kohout, na pohřeb nikdo

ČTK ČTK
Aktualizováno 8. 12. 2013 11:56
Ministr zahraničí Jan Kohout se zúčastní úterní piety v Johannesburgu
Jan Kohout.
Jan Kohout. | Foto: ČSSD

Praha - Úterní veřejné piety na počest bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely v Johannesburgu se za ČR zúčastní ministr zahraničí Jan Kohout. Ve středu se pak pokloní památce Mandely v Pretorii.

Pietní akce v upomínku neohroženého bojovníka za lidská práva Mandely, který zemřel ve čtvrtek ve věku 95 let, se bude konat na stadionu o kapacitě 95 tisíc míst v Johannesburgu.

"Pan ministr do JAR odletí v pondělí a pravděpodobně linkovým spojem, nikoliv speciálem," řekla mluvčí ministerstva Johana Grohová.

Poté se Kohout přesune do Pretorie, kde bude v sídle vlády od středy do pátku tělo zesnulého nositele Nobelovy ceny vystaveno. Na státním pohřbu, který se uskuteční v neděli 15. prosince v Mandelově rodném Qunu na jihovýchodě JAR, už Česká republika nebude mít oficiální zastoupení.

Úterní veřejné piety se zúčastní řada významných světových státníků. Bílý dům dnes potvrdil, že dorazí americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle. Svou účast oficiálně oznámil také generální tajemník OSN Pan Ki-mun, přijede rovněž francouzský prezident François Hollande či německý prezident Joachim Gauck.

Internetem se v sobotu začalo šířit video se soukromým rozhovorem premiéra Jiřího Rusnoka s ministrem obrany Vlastimilem Pickem, který zachytily mikrofony v Poslanecké sněmovně. Záznam ze Sněmovny odvysílala Česká televize a vyplývá z něj, že premiérovi se do JAR příliš nechtělo.

"Já se úplně třepu, abych tam nemusel jet," říká na záznamu mimo jiné Rusnok. Později se za svá slova omluvil. "Nebylo správné se takto vyjadřovat v souvislosti s úmrtím prezidenta Nelsona Mandely a mrzí mě to," napsal v sobotu v sms ČTK.

Rusnokovo faux pas ale zaznamenala některá světová média. Stručně se o něm zmínila například německá tisková agentura DPA a slovenský server topky.sk o něm informoval s titulkem "Hanba českého premiéra". Agentura AP napsala, že mnozí světoví státníci dali najevo, že Mandelův pohřeb si ani za nic nenechají ujít, ale český premiér Jiří Rusnok k nim nepatří. Její krátkou zprávu mimo jiné převzala televize ABC a list The Washington Post.

Jihoafričané vzpomínají na Mandelu modlitbami a rozjímáním

V kostelech, synagogách i mešitách Jihoafričané vzpomínají na svého bývalého prezidenta Nelsona Mandelu, který zemřel ve čtvrtek ve věku 95 let.

Den "modliteb a rozjímání" zahajuje smuteční týden, který vyvrcholí příští neděli státním pohřbem legendárního bojovníka proti apartheidu.

Nynější jihoafrický prezident Jacob Zuma navštívil bohoslužbu v metodistickém kostele na johannesburském předměstí Bryanston.

"Vedle toho, že držíme smutek, měli bychom také z plna hrdla zpívat, tančit a dělat cokoli chceme, abychom oslavili život tohoto výjimečného revolucionáře," prohlásil Zuma.

Mandelův nástupce v prezidentském úřadě Thabo Mbeki navštíví odpoledne shromáždění v synagoze Oxford Shul v Johannesburgu. I další představitelé vládního Afrického národního kongresu se účastní bohoslužeb a shromáždění po celé zemi.

Ve známém kostele Regina Mundi Church na johannesburském předměstí Soweto, kde bylo v roce 1976 povstání proti apartheidu, přišly na vzpomínkovou bohoslužbu stovky lidí.

Účastníci se modlili za Mandelu a na oltáři na jeho památku rozsvěcovali svíčky. "Otevřel cestu k lepší budoucnosti, ale nemůže to zvládnout sám," řekl podle místních médií kněz Sebastian Rossouw, který bohoslužbu sloužil.

Neformální vzpomínková shromáždění byla v neděli ráno také před domem v Houghtonu v Johannesburgu, kde Mandela naposledy žil, i před jeho bývalým domem právě v Sowetu. Lidé zde zapalovali svíčky a přinášeli kytice.

Zatím není jasné, kdo ze světových politiků se zúčastní také státního pohřbu v neděli 15. prosince ve vesnici Qunu, kde Mandela vyrůstal. Mluvčí Bílého domu zatím potvrdil jen Obamovu účast na úterním obřadu, ale další prezidentovy cestovní plány nechtěl komentovat.

Jihoafrické úřady uvedly, že nyní připravují Mandelovo tělo na to, aby mohlo být od středy do pátku vystaveno v sídle vlády v Pretorii. V sobotu ostatky držitele Nobelovy ceny za mír přepraví vojenský speciál do města Mthatha nedaleko Qunu.

Během celého týdne budou v JAR vlajky na půl žerdi. Po celé zemi budou fyzicky i online k dispozici kondolenční knihy.

 

Právě se děje

Další zprávy