Můžeme vládnout všude, řekly VV partnerům z vlády

čtk, domácí
24. 9. 2010 14:05
Strana zveřejnila výledek průzkumu, který si nechala udělat mez svými voliči
Radek John.
Radek John. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tři neděle před komunálními volbami vzkázala Strany Věci veřejné svým partnerům ve vládě, že by s nimi v případě příznivého verdiktu voličů vládla také na radnicích.

Předseda Radek John oznámil, že podle průzkumu, který si strana nechala udělat od agentury GfK, si voliči Věcí veřejných přejí na magistrátu právě "vládní" koalici. ČSSD je podle Johna pro respondenty průzkumu málo přijatelná.

Spojení s TOP 09 chce podle průzkumu 64 procent voličů, s ODS 45 procent a s ČSSD 27 procent. "My vnímáme toto přání voličů. Nicméně pokud v daném místě se ukáže, že náš program lze lépe splnit s těmi a s těmi, například s nezávislými, jsme zcela otevřeni jakýmkoliv koalicím na věcná témata," doplnil ještě John.

Pozor na ODS

Předseda a jeho stranická kolegyně Kateřina Klasnová uvedli, že samotní politici Věcí veřejných by se v hlavním městě nejraději spojili s TOP 09 a vůči ODS vznesly tradiční připomínky - záleželo by prý na tom, zda se zbaví místních politických "dinosaurů", řekl novinářům John a místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová.

"Tam se ODS do značné míry zdiskreditovala, takže tam ta otázka koalic s ODS není teď úplně na místě," řekla Klasnová. Například na Praze 1 se podle ní VV rozhodně koalici s občanskými demokraty vyhnou.

Soulad v Praze 1

Zastupitelé Věcí veřejných přitom v končícím volebním období podpořili právě v Praze 1 stranický převrat části ODS vedené starostou Filipem Dvořákem.

"Je tady jasná koalice mezi Věcmi veřejnými a ODS. Jde o dohodu na ose Bém, Janoušek, Bárta," komentoval to tehdy jeden ze zastupitelů ODS

Jméno bývalého pražského radního Dvořáka se také v minulosti objevilo v souvislosti s podivnými transakcemi kolem městských bytů. Dvořák získal za velmi výhodných podmínek byty v Pařížské ulici a ve Špindlerově Mlýně. Trasakce byly podezřelé, ale podezření, že by Dvořák při získání tohoto majetku porušil zákon či zneužil své pravomoci, se nakonec neprokázalo.

Hlasy lidí z VV také mimo jiné v tomto pražském obvodě umožnily setrvat ve funkci zastupiteli ODS, který byl přistižen, jak řídí vůz pod vlivem návykové látky. 

 

Právě se děje

Další zprávy