Morava: Navrhnu ODS, aby rozhodla, zda mám odejít

12. 9. 2008 8:32
Aktér vyděračské aféry dal rozhovor Aktuálně.cz
Jan Morava poskytl Aktuálně.cz rozhovor.
Jan Morava poskytl Aktuálně.cz rozhovor. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Neratovice - Exposlanec Jan Morava, aktér dosud největší předvolební politické aféry spojené s vydíráním v politice, hovoří po rezignaci na poslanecký mandát také o tom, že dá ke zvážení své členství v ODS.

V rozhovoru, který poskytl Aktuálně.cz, říká, že sám navrhne kolegům neratovické organizaci debatu, zda má po svém extempore ve straně setrvat, nebo raději odejít.

"Budu si o tom chtít s nimi popovídat," odpověděl Morava na přímo položenou otázku, která zněla: Navrhnete v neratovické ODS, aby hlasovali, jestli máte ve straně zůstat?

"Vyslechnu si jejich názory, jestli bych měl setrvat, nebo odejít. A většinový názor budu respektovat," dodal.

Jan Morava poskytl tři dny po své rezignaci ve sněmovně Aktuálně.cz rozsáhlý rozhovor. Hovoří v něm o tom, že dostává po zveřejnění svého případu výhružné esemesky nebo že už dostal nabídku vstoupit do služeb jiné politické strany.

A.cz: Myslíte, že vás straníci v Neratovicích vyzvou, abyste z ODS odešel. Jaký čekáte verdikt?

Divil bych se, kdyby hlasování o tom, zda mám zůstat, nebo odejít, navrhl někdo jiný než já. S předsedou se uvidím příští týden a sněm, který by o tom mohl rozhodnout, bude hned poté.

A.cz: Jak na vás lidé reagují na ulici?

Ty reakce jsou diametrálně odlišné od těch, které se dají číst v diskusích na internetu. V sms a mailech je devět z deseti zpráv vůči mně pozitivních. Po pátku jsem se bál vyjít v Neratovicích na ulici, ale reakce mně dodaly sílu. Vrátím se do Neratovic a chci působit tam. Lidé mi nabízejí pomoc, ale já odmítám.

A.cz: Co jim říkáte?

Že jsem se do toho sám dostal, že se z toho taky dostanu. Lidem děkuji.

A.cz: Chodí i výhružné esemesky?

Přišlo jich asi osm. Jsou hodně osobní, ti lidé mě musí znát, je to na nich poznat. Vyhrožují smrtí a souvisejí například i s místy, kde se pohybuju.

A.cz: Svou účast v aféře hájíte verzí, že jste chtěl původ vyděračských fotografií odhalit. Opakujete, že jste chtěl být jak James Bond. Pátráte tedy dál?

Ne, nepátrám. Chtěl jsem být jako James Bond, ale dopadl jsem jak inspektor Clouseau.

A.cz: Kontaktoval jste kvůli tomu policii?

Neřešil jsem to. Neprospělo by mi teď u veřejnosti, kdybych se vozil v autě a měl za zády ochranku. To už je za hranicí inspektora Clousea. Nebojím se.

Rozhovor pokračuje ZDE:

Foto: Ludvík Hradilek
Morava: Mám nabídku od jiné strany. Odkud neřeknu
Foto: Ludvík Hradilek
Proč jsem volal Dalíkovi? Napadlo mě to...

Kauzu Morava si krok za krokem můžete projít ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy