Mnozí poslanci dosud nedostáli zákonu

Redakce DOM, čtk
6. 2. 2006 15:39
Praha - Svou povinnost podle dosavadního zákona o střetu zájmů splnili letos zatím jako jediní ministr Pavel Zářecký a jeho bývalý kolega Martin Jahn.
Někdejší vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn.
Někdejší vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zaslali do Senátu oznámení o svých majetkových poměrech v loňském roce.

Shodně uvedli, že loni neměli vedlejší příjmy a nezískali žádné nemovitosti. Oznámení byla dnes k nahlédnutí v sídle horní komory.

Senátní mandátový a imunitní výbor zatím nemá oznámení například od Jahnova nástupce Jiřího Havla, který se stal členem vlády počátkem roku.

Oznámení ještě nedodali ani poslanci Pavol Kubuš (ČSSD) a Josef Vondruška (KSČM), kteří v polovině prosince nahradili své stranické kolegy Antonína Macháčka a Ludmilu Brynychovou po jejich zvolení do Nejvyššího kontrolního úřadu.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox

K TOMUTO TÉMATU DÁLE ČTĚTE:

Střet zájmů prošel sněmovnou okleštěný

Poslanci schválili takovou verzi zákona, která ale i nadále umožní veřejným činitelům maskovat případný nelegálně nabytý majetek.

 

Poslanci, senátoři, členové vlády a šéfové ústředních správních úřadů mají podle platného zákona o střetu zájmů do měsíce od nástupu do funkce oznámit, zda podnikají nebo si jinak přivydělávají. Do konce června pak mají sdělit, zda a kolik si v uplynulém roce přivydělali, jestli a jaké cenné dary dostali a zda získali nějaké nemovitosti.

Sněmovna koncem ledna schválila novou podobu protikorupčních pravidel, která se mají týkat mnohem většího okruhu veřejných funkcionářů. Norma, kterou musí ještě projednat Senát a posoudit prezident, počítá na rozdíl od platného zákona s až půlmilionovou pokutou.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy