Střet zájmů prošel sněmovnou okleštěný

Sabina Slonková
25. 1. 2006 10:58
Praha - Zákon o střetu zájmů - jeden z politických evergreenů - po letech tahanic dospěl do finále. Uvnitř: ANKETA.

Poslanci dnes schválili takovou verzi, která ale i nadále umožní veřejným činitelům maskovat případný nelegálně nabytý majetek.

Politici totiž navzdory snahám nevládních organizací rozhodli, že majetek nebudou muset přiznávat manželé a manželky těch, jichž se zákon bude týkat.

Zákon lze snadno obejít

Převedeno do praxe: stačí převést nově nabyté nemovitosti za pochybné peníze na manželku, politik "papírově" nic nevlastí a do majetku jeho ženy nikomu nic není.

"Toto je zákon, který ukládá povinnosti veřejným činitelům, a kdyby měly být stejné povinnosti uloženy manželkám, musel by se
ten zákon jmenovat 'zákon o povinnostech manželek, milenek atd. veřejných činitelů', což tedy asi možné není," citovala agentura ČTK zpravodaje předlohy Stanislava Křečka (ČSSD).

I ministerstvo spravedlnosti, coby předkladatel zákona přitom uznává, že to není zrovna nejšťastnější. "V tomto smyslu je zákon nedokonalý," uznává Petr Dimun, mluvčí ministerstva. "Ale nebyla politická vůle to prosadit."

Kriticky vnímají tuto pasáž zákona i nevládní organizace, které sbírají data o korupci. "Je to samozřejmě špatně, protože toto znění zákona umožňuje zastírání majetku a obcházení právní normy," uvedla Adriana Krnáčová, šéfka české pobočky Transparency International.

Obecně ale Krnáčová zákon přivítala: "Je to lepší než nic. Je to jistě krok dopředu, který poskytují větší možnost kontroly."

Sankce: Až půl miliónu

Vládní návrh zákona sněmovna schválila drtivou většinou, ze 155 přítomných poslanců pro něj zvedlo ruku 147. Proti nehlasoval nikdo.

Sněmovna tedy souhlasila s tím, aby vyjmenovaní veřejní činitelé museli oznamovat příjmy a dary nad sto tisíc korun do veřejně přístupného registru. Musí uvádět i nově nabyté nemovitosti či půjčky.

Oproti původním pracovním verzím je okruh těchto lidí rozšířený nejen na členy vlády a parlamentu, ale týká se také policistů, žalobců, funkcionářů Pozemkového fondu či Konsolidační agentury, bankovní rady centrální banky či mediálních rad. Majetek budou muset zveřejňovat i krajští a obecní zastupitelé, kteří za svou funkci berou plat.

Za porušení zákona bude provinilcům hrozit až půlmiliónová pokuta.

Politici zákon dlouho brzdili

O dnes schválené normě politici mluví už desetiletí, dosud se však na její podobě nedokázali shodnout. Když začal ještě Špidlův kabinet připravovat přísnou vládní verzi zákona, připravili poslanci ČSSD svoji mírnější verzi zákona a sněmovna ji schválila. Nakonec ji ale zrušil Ústavní soud.

Pokud zákon projde senátem a podepíše jej prezident, začne platit v lednu příštího roku.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy