Ministři kývli na eurosmlouvu. Zatím ale jen podmíněně

Domácí Domácí, Tereza Šídlová
25. 1. 2012 14:27
Smlouvu o rozpočtové kázni musí schválit politici ústavní většinou, nebo lidé v referendu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nečasova vláda zatím podmíněně kývla na novou eurosmlouvu o rozpočtové unii.

Trvá ale na vyjasnění dosud otevřených bodů. Podle premiéra Petra Nečase jde o pět témat, o kterých musí být ještě vedena diskuze.

O definitivním schválení pak musí rozhodnout politici ústavní většinou, nebo lidé v referendu.

TOP 09 ministra zahraničí Karla Schwarzenberga se ve středu na jednání vlády hlasování zdržela.

ODS a Věci veřejné navzdory TOP 09 a jejímu šéfovi, ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi, už minulý týden prosadili, že Češi o přistoupení k rozpočtové unii rozhodnou v referendu. TOP 09 prosazovala schvalování parlamentní cestou prostou většinou.

"Platí rámcová pozice schválená vládou minulý týden a platí mandát předsedy vlády. Nezměnilo se nic," řekl na tiskové konferenci premiér Nečas.

Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek k tomu dodal, že na názorech jednotlivých členů vlády na způsob ratifikace se také nic nezměnilo.

Společnou pozici trojkoaliční kabinet hledal kvůli nadcházejícímu summitu Evropské unie v Bruselu, kde budou lídři sedmadvacítky v pondělí novou eurosmlouvu ladit.

Kvůli unijním záležitostem přitom v Nečasově kabinetu vládne napětí. Schwarzenberg před časem premiérovi řekl, že pokud ODS povede Česko mimo hlavní proud EU, ve vládě nezůstane. Ministr zahraničí zároveň označil referendum za porušení slibu partnerům v EU.

"Zůstávám zásadním odpůrcem referenda v této věci. Co jsme slíbili v přístupové smlouvě, nemáme to v referendu zpochybňovat. Ztrácíme pak pověst seriózního partnera," uvedl Schwarzenberg.

Jasné není ani to, kdy se smlouva bude podepisovat. Na tomto summitu ji mohou podepsat některé země, Česko ale mezi nimi nebude. Potřebuje k tomu souhlas prezidenta Václava Klause. O něj však zatím ještě kabinet nepožádal.

Smlouva má zpřísnit dohled nad rozpočty zemí sedmadvacítky, kromě Británie, která už na prosincovém summitu ústy premiéra Davida Camerona řekla, že v rozpočtové unii být nechce. Země by měly do svého práva zakotvit pravidla vyrovnaného či přebytkového rozpočtu. Dohoda má platit pro státy eurozóny, pro ostatní členské státy Unie by se stala závazná až po přijetí eura.

 

Právě se děje

Další zprávy