Ministr Nečas chce zkrátit podporu v nezaměstnanosti

vk
26. 1. 2008 10:13
Podpora by se vyplácela o měsíc kratší dobu
Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas
Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - O měsíc kratší podporu chce prosadit ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Současně však navrhuje její zvýšení v prvních měsících bez práce.

Podle serveru Novinky.cz ministr navrhuje dobu podpory zkrátit ze současných 6 měsíců pro občany do padesáti let na pět měsíců, na osm měsíců pro padesátníky až pětapadesátníky a na 11 měsíců pro starší 55 let.

Vyšší podpora po kratší dobu

V prvních dvou měsících by se podle Nečasova návrhu vyplácená podpora zvýšila. V současnosti má žadatel o podporu nárok na 50% z čistého příjmu, po schválení novely by dostával první dva měsíce 65%. Další dva měsíce by podpora činila 50% a po zbytek doby 45% jako v současnosti.

Takovýmto postupným snižováním chce ministr motivovat nezaměstnané k rychlejšímu hledání práce. Ti, kdo zůstanou v evidenci Úřadu práce déle než počet měsíců příslušný jejich věku, již podporu nedostanou.

"Chceme, aby každý nezaměstnaný do konce pátého měsíce dostal nabídku na práci nebo rekvalifikaci," řekl podle serveru Novinky.cz Petr Nečas.

Možná i vyšší maximální podpora

Ministr Nečas jedná také o maximální výši podpory. Dosavadní nejvyšší vyplácená podpora mohla být 12 250, při rekvalifikaci 13 728 korun. V celém průběhu rekvalifikace by podle novely zákona uchazeč o práci dostával 60% příjmu.

Pokud by však po více než pěti měsících v evidenci Úřadu práce rekvalifikaci bez vážného důvodu odmítl, Úřad by jej mohl z evidence vyškrtnout. Stejně tak by mohl být vyřazen uchazeč, který bez vážných důvodů během posledního půl roku ukončil vhodné zaměstnání.

"Odmítnout rekvalifikaci je stejné jako odmítnout práci," odůvodňuje změnu ministr Nečas.

Návrh již prošel připomínkovacím řízením. Konečná verze novely zákona o zaměstnanosti by podle ministra měla být hotova za dva týdny. Nečas ovšem dodává, že může ještě dojít k nějakým změnám.

 

Právě se děje

Další zprávy