Ministr Liška už má vymyšlen projev. Bude o toleranci

Petr Holub
28. 8. 2008 10:45
Platy učitelů půjdou vzhůru, věří ministr
Ministr školství Ondřej Liška.
Ministr školství Ondřej Liška. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministr školství Ondřej Liška, který přestál ve funkci už dvě stávky učitelů, má rozmyšlený svůj první ministerský projev na začátek školního roku.  

„Prvního září budu mluvit o dvou důležitých hodnotách. Bude to respekt a tolerance," uvedl  v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Rozhovor bude dnes večer vysílat také Český rozhlas 6.

Liška věří, že učitelům se zvýší platy a tvrdí, že v novém školním roce nechystá žádnou revoluci.

„Z hlediska žáků a učitelů se nový školní rok nebude od toho minulého lišit tak, aby si řekli: tohle je úplně nová situace. Ale některé významné změny pocítí. Je to především pokračující reforma osnov, která postupuje základními školami a nyní i na středních školách. Věřím, že se odrazí vyjednané mzdové prostředky na výplatních páskách učitelů a učitelek," přiblížil ministr školství vyhlídky svého resortu.

Přinášíme první část rozhovoru. Ve druhé ministr mluví o tom, kde jsou nejslabší místa českého školství.

Více: Ministr: Podpořím základní školy, aby konkurovaly gymnáziím

A: Dostanou dnes Češi ve škole dobré vzdělání? Co čeká prvňáčky, kteří v pondělí nastoupí do první třídy?

Nemusí mít vůbec žádné obavy, protože z mezinárodních srovnání vychází poměrně jednoznačný závěr. Česká vzdělávací soustava je na velmi dobré úrovni. Vzdělání, které mohou děti získat, velmi dobře obstojí v mezinárodním srovnání. Mohou se uplatnit i v zahraničí.

A: Může člověk na evropském pracovním trhu brát jeho konkurenční výhodu, že je Čech a má za sebou českou školu?

Zcela dobře obstojí. Sám jsem ještě za komunismu chodil do třídy s rozšířenou výukou jazyků, od třetí třídy byla ruština, od páté němčina.
Byla to konkurenční výhoda už tehdy, proto by se mělo mnohem víc investovat do vzdělávání jazykového. Máme mladé lidi, kteří skvěle obstojí co do znalostí, dokonce v přírodních vědách, ale horší už je se domluvit. Když jsem žil v Bruselu a přišel k nám instalatér, tak se se mnou domluvil anglicky, německy a francouzsky zcela plynule. Tak by to mělo fungovat v celé Evropě. Trhy se propojují a Češi podle mě dobře obstojí.
Ukázali to Dánové. Zvolili jako jednu z priorit, aby se každý Dán domluvil plynně anglicky. Nikdo tam nemá strach jako náš pan prezident, že se dánská identita rozpustí jako kousek cukru v kávě. Naopak: Dánové jsou hrdý národ a jsou hrdí i na to, že jsou hodnoceni jako národ, který nejlépe obstojí ve světové konkurenci.

A: Stačí dohnat jazyky a jsme bez problémů?

To jsem nechtěl říct. Je to mnohem komplexnější, ale jazyky jsou skutečně klíčem uplatnit se v zahraničí. Ale je to mnohem komplexnější a je třeba hovořit o slabých stránkách, které v českém systému jsou.  

A: Co tedy chybí kromě jazyků?

Problém je čtenářská gramotnost, se kterou je třeba se utkat. Problém je v tom, že je velmi nesnadno ovlivnitelná. Souvisí to s celým kolesem otázek: jak moc mají děti, které přicházejí do první třídy osahanou knihu, jak moc s nimi rodiče mluví a jakou mají slovní zásobu, jak jsou schopni rozumět textu, to si odnášejí nejenom ze školy, ale primárně z rodiny. Ale tím nechci ze sebe shazovat odpovědnost.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy