Ministerstvu zdravotnictví hrozí pokuta kvůli zakázce

ČTK ČTK
14. 12. 2011 13:40
Hlavní hygienik Michael Vít totiž zaplatil za poradenství dřív, než rady dostal
Poradenství si objednal hlavní hygienik Michael Vít
Poradenství si objednal hlavní hygienik Michael Vít | Foto: Michal Žák

Praha - Ministerstvu zdravotnictví hrozí kvůli zakázkám na poradenství, které si objednal hlavní hygienik Michael Vít, pokuta z finančního úřadu.

Hlavní hygienik totiž zaplatil za rady dřív, než je dostal, tedy v rozporu se smlouvou, uvedl server Týden.cz. Úřad tím prý porušil rozpočtovou kázeň.

"Pokud byly peníze vyplaceny jen tak, bez zálohové faktury a změny smlouvy, došlo k porušení rozpočtové kázně. Peníze byly jednoduše vyplaceny za nic," řekl právník Tomáš Oujezký.

"Část jedné zakázky byla skutečně zaplacena ještě předtím, než byla dodána analýza," řekl Vítův nadřízený, ministr zdravotnictví Leoš Heger, s tím, že to ukázal audit, který si nechal zpracovat.

Jana Kaslová z Generálního finančního ředitelství odmítla případ komentovat kvůli povinnosti zachovávat mlčenlivost. Podle ní ale pokuta hrozí úřadům pokaždé, když při nakládání s veřejnými penězi poruší některý z právních předpisů.

"Pak je daný subjekt povinen zaplatit odvod za porušení rozpočtové kázně a penále," sdělila webu Kaslová.

Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň řekl, že případ vyšetřuje policie. "Proto do ukončení šetření nebudeme poskytovat žádné další informace," řekl.

Zakázky na strategické poradenství Vít dával od roku 2003 manželovi své dobré známé Otakaru Vychodilovi. Tento bývalý poslanec ODS si tak přišel ročně na miliony, i když konzultace často probíhaly jen po telefonu.

Vít kvůli těmto zakázkám už čelí dvěma trestním oznámením. Jedno podala organizace Transparency International, a to kvůli zneužití pravomoci veřejného činitele. Druhé dala advokátní kancelář Kláry Samkové, které vadí mimo jiné i postup ministerstva, které prý tají klíčové informace, ačkoli jde o veřejné peníze, doplnil server.

 

Právě se děje

Další zprávy