Median: ČSSD a ODS dělí tři procenta, zelení mimo hru

Domácí Domácí
7. 4. 2009 14:25
Nejmenší koaliční strana by podle aktuálních průzkumů zůstala před branami Poslanecké sněmovny
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Češi už za půl roku vyrazí k volebním urnám, aby zvolili nové složení Poslanecké sněmovny. Takové jsou alespoň plány politiků, kteří se na předčasném termínu dohodli během jednání o řešení současné vládní krize.

Kdyby se volilo už v březnu, vyhrála ČSSD, které by dalo hlas 36,4 % lidí. Ukázal to průzkum agentury Median, která se mezi 2. březnem a 1. dubnem dotazovala celkem 1248 respondentů starších 18 let.

Oproti obdobnému průzkumu z února by si tak nejsilnější opoziční strana pohoršila o 1,6 procenta.

Takřka dvojnásobný propad zaznamenaly na konci prvního čtvrtletí preference největšího rivala sociálních demokratů - ODS. Její volební lístek by zvolilo 33,5 procenta Čechů.

Jistá křesla ve sněmovně mají komunisté, kterým sympatie vyjádřil každý desátý volič. Tříprocentní zlepšení si na své konto připsali i lidovci (8,6 %).

Pod pětiprocentní hranicí volitelnosti do parlamentu se opět dostali zelení. Průzkum Medianu ukázal, že by jim dalo hlas 3,9 % lidí.

Statistická odchylka průzkumu je u menších stran 2 procenta, u velkých 4. Volit by šlo 62 procent Čechů.

Předčasné parlamentní volby by se měly v Česku konat 9. a 10. října 2009. Počítá s tím alespoň nynější dohoda koaličních stran a ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy