Martinů u Klause: O mém odchodu rozhodne i Nečas

ČTK ČTK
1. 12. 2010 10:11
Policejní prezident Oldřich Martinů čelí výzvě ministra Johna k rezignaci
Policejní prezident Oldřich Martinů.
Policejní prezident Oldřich Martinů. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Prezident Václav Klaus dnes ráno na Pražském hradě přijal policejního prezidenta Oldřicha Martinů, který čelí výzvě k rezignaci.

K odchodu ho nedávno vybídl ministr vnitra Radek John (VV).

Klaus schůzku zdůvodnil tím, že jako prezident musí dbát na kontinuitu fungování země a policejní prezident je tak vysoká funkce, že je nutné to brát v úvahu.

"Vážím si toho, že si na mě prezident republiky udělal čas a budu to brát v potaz, až se budu rozhodovat o svém setrvání ve funkci," řekl po schůzce Oldřich Martinů.

"Rozhodnu se však až po setkání s premiérem Nečasem a ministrem Johnem," dodal Martinů. Sejít by se s ním měl začátkem příštího týdne.

Klaus při přijetí zdůraznil, že považoval za nutné se s Martinů sejít, aby "pohovořili o situaci která se kolem něj vytvořila".

"Já nejsem přímým účastníkem rozhodování o těchto věcech, ale jako prezident musím nutně dbát na kontinuitu fungování České republiky a pro mě policejní prezident je hodně vysoká funkce, abychom tyto věci a souvislosti brali v úvahu," řekl Klaus.

Výzvu Martinů, aby rezignoval, zveřejnil ministr vnitra Radek John (VV) na pondělní tiskové konferenci, na níž hovořil o údajně neutěšené situaci v policii. Nástupce Martinů má do konce letošního roku vybrat expertní tým. Martinů se chce sejít s ministerským předsedou Petr Nečasem (ODS) a do té doby nebude činit žádná rozhodnutí.

Nečas uvedl, že o Johnově kroku předem nevěděl. Johna požádal o schůzku v nejbližších dnech a rozhovor "mezi čtyřma očima".

To znamená bez přítomnosti kohokoliv jiného například ze strany Věcí veřejných, což se mimochodem ne vždy daří úplně úspěšně," podotkl. Sejít se chce i s Martinů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy