John vyzval policejního prezidenta Martinů k rezignaci

Domácí Domácí
29. 11. 2010 17:20
Jeho nástupce má vybrat do konce roku tým expertů
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr vnitra Radek John (VV) vyzval k rezignaci policejního prezidenta Oldřicha Martinů.

Na dnešní tiskové konferenci John a další zástupci ministerstva vnitra hovořili o údajně neutěšené situaci v policii, co se týče personálních věcí i ekonomiky.

Nástupce Martinů má vybrat expertní tým, mělo by to být do konce letošního roku. Končícího náměstka policejního prezidenta Viktora Čecha jmenoval John svým náměstkem pro mezinárodní vztahy.

Problémy v policii eskalují, řekl John. Policie podle něho potřebuje personálně uklidnit.

"Policejní prezident požádal o schůzku s premiérem, a do té doby nebude činit žádná rozhodnutí", řekl bez dalších podrobností mluvčí policejního prezidia Jan Melša.

Martinů byl podle něj vyzván k rezignaci před tiskovou konferencí

Z policie prý unikají informace

John prý necítí, že by dobře fungovaly protikorupční policie a další celostátní útvary; elitní policisté podle něho nemají důvěru ve vedení policejního prezidia. Ministr vnitra se pozastavil i nad údajnými úniky informací z policie.

Martinů prý upozornil dopisem, aby jim zabránil.

Policie má podle zástupců vnitra také problémy s hospodařením. John na to vztáhl i Čechovu rezignaci. Čech se svým jmenováním náměstkem ministra souhlasil.

O kandidátovi na nového policejného prezidenta by měl rozhodovat expertní tým složený z náměstků ministra vnitra, zástupců personálního odboru úřadu, policejní akademie a poradního sboru ministra vnitra. "Může se přihlásit kdokoli, kdo splňuje obecná kritéria pro tento post," řekl John.

Policejní prezident je neodvolatelný s výjimkou případu, kdy by spáchal trestný čin. Může jen sám rezignovat.

 

Právě se děje

Další zprávy