Lukl přijal nabídku vést ministerstvo pro místní rozvoj

Domácí Domácí
3. 7. 2013 16:26
Premiér Jiří Rusnok již získal do svého kabinetu devět jmen
František Lukl.
František Lukl. | Foto: repro. ČT

Praha - František Lukl přijal nabídku Jiřího Rusnoka vést ministerstvo pro místní rozvoj. Místopředseda svazu měst a obcí a starosta města Kyjova své rozhodnutí oznámil na středeční tiskové konferenci. Lukl je nestraník.

"Toto ministerstvo je stěžejní pro naplňování požadavků obcí," řekl novinářům. Dodal, že jeho nástup nicméně neznamená žádnou revoluci. Hovořil spíše o věcnosti.

V pozici ministra by chtěl využít svých zkušeností coby starosty i místopředsedy svazu.

Důraz je podle něj důležité klást nejen na soudržnost hospodářskou a sociální, ale i územní. "Alfou a omegou" by měly být dohody mezi zainteresovanými partnery, obcemi, kraji, státem a neziskovými organizacemi.

Lukl si před rozhodnutím vzal čas na rozmyšlenou. Nyní se rozhodují také rektor Vysoké školy podnikání v Ostravě Jiří Cienciala, kterému Rusnok nabídl pozici ministra průmyslu, a současný ministr obrany Vlastimil Picek.

Odpovědi se Rusnokovi dosud nedostalo ani od bývalého ministra Zemanovy vlády Jaromíra Schlinga, jemuž nabídl návrat na ministerstvo dopravy.

Rusnok pohovory s kandidáty v Kramářově vile zahájil minulou středu, o víkendu je přerušil. V pondělí na seznam členů Rusnokova kabinetu přibyla čtyři další jména - Jan Kohout a František Koníček, Dalibor Štys a Martin Holcát.
 
Vedle čtveřice v pondělí potvrzených ministerstev bylo již dříve jasné obsazení čtveřice postů - vnitro povede Pecina, zemědělství Miroslav Toman, kulturu Jiří Balvín a spravedlnost Marie Benešová.

 

Právě se děje

Další zprávy