ČSSD má problém. Neví, zda vyhodit Rusnokovy ministry

ČTK ČTK
3. 7. 2013 9:28
Podle některých by si sociální demokraté v nové vládě měli členství pozastavit
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Názory krajských organizací ČSSD na další členství nových ministrů ve straně se liší.

Mnohé z nich se domnívají, že by si sociální demokraté, kteří vstoupí do vlády Jiřího Rusnoka, měli členství pozastavit. Objevují se však i názory, že by měli ze strany odejít, nebo naopak, že účast na úřednickém kabinetu je v pořádku.

O dalších krocích ve středu bude jednat středočeská ČSSD, v níž dosud působili dva ze členů vznikající vlády.

Jde o Marii Benešovou, která se stane ministryní spravedlnosti, a Františka Koníčka, jenž povede resort práce a sociálních věcí. Koníček stejně jako Jan Kohout, který se ujme vedení české diplomacie, již své členství v sociální demokracii pozastavil.

Největší pozornost je proto upřena na Benešovou, která tak zatím odmítá učinit navzdory stanovisku vedení strany, podle něhož se ČSSD na úřednické vládě podílet nebude.

O tom, že přerušení členství je vhodným řešením, jsou přesvědčeni například sociální demokraté v Libereckém kraji. "Doporučujeme, aby po dobu výkonu funkce ve vládě pozastavili členství v ČSSD, jako to udělal pan Kohout, nevidíme důvod k tomu, aby stranu opouštěli, a určitě není důvod je vyloučit, když dostali nabídku jako odborníci," řekl krajský předseda Robert Dušek.

Podobný názor panuje také v Královéhradeckém a Karlovarském kraji. Podle zdejšího stranického šéfa Miloslava Čermáka by mělo přerušení členství trvat po dobu trvání vlády. Vylučování ze sociální demokracie podle něj nemá smysl, zároveň ale uvedl, že členové vlády by neměli být aktivní politici.

Také předsedkyně ČSSD v hradeckém kraji Hana Orgoníková doporučuje zvážit pozastavení členství a staví se proti vylučování.

Přísnější je místopředseda moravskoslezského krajského výkonného výboru strany Adam Rykala. "Musí si vybrat, buď účast ve vládě odborníků, anebo účast v sociální demokracii. V tuto chvíli sociální demokracie tuto vládu nepodporuje a neměli by být členové sociální demokracie ve vládě, dá se říct prezidentské. Každý člen ČSSD by měl zvážit, zdali vstupovat do vlády, která pravděpodobně nedostane důvěru sněmovny," sdělil.

Osobně se účast na vládě nelíbí ani předsedovi krajského výkonného výboru ČSSD na Vysočině Zdeňku Chládovi. Pozastavení členství je však podle něj "formalita, která stejně nic neřeší". Tito straníci by podle Chláda měli respektovat postup sociální demokracie a nečinit kroky, které by vedly k pokračování této vlády až do řádných voleb.

Problém s účastí sociálních demokratů ve vznikající vládě naopak nemá krajský místopředseda v Pardubickém kraji Vítězslav Novohradský. "Nevidím důvod dávat jakékoliv podmínky lidem, kteří vystupují jako sjednotitelé a garanti dobrého vkusu a nejlepších mravů," řekl. Dodal, že Benešová i další v Rusnokově vládě odvedli pro sociální demokracii dobrou práci.

Podle hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance není čas na politikaření a dohady o členství. "Vláda Jiřího Rusnoka není vládou ČSSD, to však neznamená, že s ní nebudeme mluvit nad tématy, která jsou důležitá pro naši zemi - rozpočet, řešení následků povodní, čerpání fondů EU a podobně," nechal se slyšet. Přesněji chce svůj postoj nejprve sdělit kolegům v grémiu strany.

Již dříve se k otázce účasti Benešové na vládě vyjádřili jihočeští sociální demokraté, kteří uvedli, že "nesouhlasí se zneužíváním současné politické situace k personálnímu vypořádání s vnitrostranickými oponenty". V úterý se za bývalou místopředsedkyni strany postavila také její místní kladenská organizace.

 

Právě se děje

Další zprávy