LN: Kalousek má plán, jak vytvořit novou stranu

dom, ČTK
14. 3. 2009 12:00
Kalousek to nevyloučil
Miroslav Kalousek.
Miroslav Kalousek. | Foto: Reuters

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek a jeho přívrženci v KDU-ČSL mají podle Lidových novin plán, že vytvoří novou konzervativní křesťanskou stranu, pokud červnový sjezd nezvolí silného předsedu. 

"Ano slyšel jsem to," citují LN ministra pro místní rozvoj Cyrila Svobodu, který je jedním z kandidátů na předsedu KDU-ČSL.

"Jsem si naprosto jist, že šance na založení nějaké konzervativní lidové strany má jenom ten, který si myslí, že lidová strana je v rozvalu, protože musí zaujmout nějaký proud lidí," uvedl.

Bývalý předseda strany Kalousek možnost vzniku nové strany nevyvrátil. Zopakoval jen, že až do sjezdu se nebude k vnitrostranické situaci vyjadřovat.

Členové KDU-ČSL reagují na "odštěpenecké" scénáře podle toho, se kterou skupinou sympatizují. "Ať si tu stranu založí co nejdřív a odejde i se svými lidmi. To by bylo to nejlepší, co by mohl pro stranu udělat. Kalousek prosazuje program, který není křesťanskodemokratický," řekl LN poslanec Ludvík Hovorka.

"Byla by to od něj velká chyba a došlo by k oslabení naší strany," uvedla naopak poslankyně Michaela Šojdrová.

Ve volbě šéfa strany se Svoboda na červnovém sjezdu utká s poslankyní Šojdrovou a europoslancem Janem Březinou. Dosavadní předseda Jiří Čunek se zatím k obhajobě předsednického mandátu nevyjádřil, očekává se nicméně, že funkci bez boje neopustí.

Sjezd byl původně plánován na září do Kroměříže, nakonec ale termín širší vedení KDU-ČSL přesunulo do druhé poloviny června. Kde se lidovci sejdou, zatím není jasné, vedle Kroměříže, odkud pochází Šojdrová, se mluví také o Olomouci, ke které má silné vazby Březina, a o Čunkově Vsetínu.

 

Právě se děje

Další zprávy