Lidovci bojují na sjezdu o poplatky i pojišťovny

Martina Macková a Petr Holub
19. 4. 2008 15:54
Poslanec Hovorka: Nerespektujme programové prohlášení
Předseda KDU-ČSL při svém projevu na sjezdu v Pardubicích před novou grafickou prezentací strany.
Předseda KDU-ČSL při svém projevu na sjezdu v Pardubicích před novou grafickou prezentací strany. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Na sjezdu KDU-ČSL se odehraje hlavní drama kolem zdravotnictví. Nikdo neví, jestli neprojde usnesení, které se chystá navrhnout poslanec Ludvík Hovorka.

Ten by chtěl úplně zastavit reformu zdravotnictví. Především nechce připustit privatizaci pojišťoven. Vyzval dokonce, aby sjezd lidovcům potvrdil, že nemusí brát ohled na programové prohlášení vlády.

Delegáti budou podle informací Aktuálně.cz diskutovat a také hlasovat zřejmě hned o třech usneseních, která se týkají klíčových zdravotnických zákonů ministra Tomáše Julínka (ODS). Lidovečtí poslanci - Michaela Šojdrová a Ludvík Hovorka, už se otevřeně postavili proti poplatkům u lékaře i privatizaci zdravotních pojišťoven.

Čtěte také: Lidovci hledají sebevědomí a pro Čechy právní stát

Oba poslanci chystají předložit sjezdu své návrhy. "Ano, dám návrh, abychom nepřipustili privatizaci pojišťoven," potvrdil Aktuálně.cz Hovorka.

Nedodržme prohlášení

Jde mu o zdravotnickou část vládního programu, která nařizuje převod pojišťoven na akciovky. Navrhl usnesení, aby sjezd zavázal ministry a poslance, že mají proti převodu pojišťoven i fakultních nemocnic hlasovat na vládě i ve sněmovně.

"Reformní zákony nevedou k lepšímu zdraví, ale jsou hazardem a v naprostém rozporu s programem KDU-ČSL," řekl Hovorka. Navrhl i druhé usnesení, podle kterého mají lidovci vyzvat vládní partnery a aby se důležité vládní materiály projednávaly demokraticky.

Pokud by například ministr Julínek navrhl nějaký zákon, měl by ho předložit ve variantách. Mezi nimi by tu správnou pak vybrali experti koaličních stran.

Šojdrová proti poplatkům

Usnesení Šojdrové má Aktuálně.cz k dispozici. Místopředsedkyně poslaneckého klubu lidovců navrhne, aby KDU-ČSL podpořila jen takovou reformu zdravotnictví, která "umožní vznik sítě veřejných zdravotnických zařízení, zavede léčebné standardy, zabrání koncentraci pojišťoven, lékáren, ambulancí a nemocnic do jedněch rukou."

"Fakultní nemocnice považujeme za zdravotnické zařízení, které kromě zdravotní péče plní roli vzdělávací a výzkumnou. Souhlasíme se vznikem univerzitních nemocnic, jako veřejnoprávních organizací. U stávajících pojišťoven by zákon měl zachovat veřejnoprávní formu," píše se také v usnesení Šojdrové.

Politička rovněž navrhuje, aby se u regulačních poplatků zpřesnilo jejich využití, neplatily děti do 18 let a matky v porodnici a nezaváděly se ani pro důchodce s výjimkou poplatku za pobyt v nemocnici.

Vedení volí mírnější cestu

Ministryně obrany Vlasta Parkanová.
Ministryně obrany Vlasta Parkanová. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Své usnesení možná navrhne i sám předseda Jiří Čunek. "Ano, budeme chtít usnesení. Tak, aby se zdravotní pojišťovny zůstaly zachovány jako veřejné a ne soukromé," řekl pouze.

Vedení se snaží připravit také vlastní návrh, který by nebyl tak radikální jako Hovorkův a který by umožnilk reformu jen upravit. Hlavním nástrojem má být předpis, podle kterého by pojišťovny směly vybrané pojistné pouze spravovat a nesměly by ho převádět na své soukromé účty.

"Nadále trváme na tom, aby se zdravotní pojišťovny neprodávaly a aby prostředky vybrané v rámci povinného zdravotního pojištění nepřecházely do jejich majetku, ale zůstaly trvale pod kontrolou státu," uvedl Čunek v projevu delegátům. Ošem i tímto opatřením by reforma nedosáhla cíle, ke kterému směřuje ministr Julínek.

Čunek oznámil i další požadavky ve zdravotnictví. Žádá, aby každý Čech měl stejný nárok na zdravotní péči, aby se univerzitní nemocnice nepřeváděly na akciové společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy