Lidovci hledají nové sebevědomí, pro Čechy právní stát

Petr Holub, Martina Macková
19. 4. 2008 7:00
Pomoci má nový program "Projekt 2020"
O křeslo předsedy Jiřího Čunka se na sjezdu bojovat nebude
O křeslo předsedy Jiřího Čunka se na sjezdu bojovat nebude | Foto: Ondřej Besperát

Praha / Pardubice - Podle plánu stranického vedení má proběhnout pardubický sjezd lidovců v úplném klidu. Delegáti by měli diskutovat o dlouhodobém programu, nevnímat aktuální politické události, ani  nepřipustit volbu nového předsedy.

Nejbližší politickou událostí, kterou se má sjezd zabývat, jsou podzimní volby do krajů a do Senátu. Proto by také měli schválený program přehledně vysvětlit veřejnosti.

Předem je jisté, že celý plán se splnit nepodaří.

Už nebijí předsedu

Vytvořit z křesťanských demokratů silnou konkurenci ODS a ČSSD chtěl už legendární předseda Josef Lux. Jeho záměr oprášil předseda Jiří Čunek v prosinci 2006, lidovci však sami připouštějí, že se ho zatím nepodařilo uskutečnit.

Hlavní věty programu ,,Projekt 2020"

  • 1) Důvěra je hodnotou, která má pro společnost klíčový význam.
  • 2) Při vytváření důvěry hraje nezastupitelnou roli rodina.
  • 3) Optimálním modelem je rodina spojující tři generace.
  • 4) Vždy má platit, že rodiny s dětmi mají daňové výhody. Proto žádáme společné důchodové pojištění manželů.
  • 5) Odmítáme věkovou diskriminaci jako nemorální.
  • 6) Kvalita života na venkově má být alternativou k městu. Základním předpokladem je kvalitní veřejná doprava.
  • 7) Silný, ale štíhlý stát. Garantuje bezpečí občanů a vyniká malým množstvím úředníků.
  • 8) Komunikovat s úřady a volit pomocí internetu, přitom odpovědně řešit otázky bezpečnosti na internetu.
  • 9) Zlepšit přípravu učitelů. Zásadní je výuka jazyků, informační gramotnost a výchova k rodičovství.
  • 10) Svoboda vědy a výzkumu při vědomí jejích etických hranic.
  • 11) Reforma důchodového systému s výhodami pro rodiče, kteří vychovávají budoucí plátce pojistného.
  • 12) Sociálně vyloučené občany může do společnosti začlenit jen místní samospráva.

Poznámka: Zdrojem je návrh dlouhodobého programu KDU-ČSL, který má pod názvem „Projekt 2020" schválit pardubický sjezd. Platný dlouhodobý program „Křesťanskodemokratická politika pro 21. století" byl schválen před 11 lety v Hradci Králové.

Proto europoslanec Jan Březina soudí, že pro lidovce je nový program nezbytností: „Nemůžeme opakovat jedinou větu: Bijí nám našeho předsedu."

Podle Březiny by měli být lidovci pravicovou, a přitom sociálně citlivou stranou. „Měli bychom začít jako svůj program důsledně a tvrdě prosazovat pravidla hry. Jak zaručit lidem právní stát. A trvat na politice pro venkov," míní.

Program pro Čunka

Připravit program dostal za úkol první místopředseda strany Roman Línek. V programu se podle něho opět zdůrazňuje role rodiny, jejíž pozici chce KDU-ČSL obhájit i ve věku globalizace.

Čtěte: Lidovci si zjistili: Náš volič nevěří v Boha a žije sám

Z věcných témat je proto na prvním místě společné důchodové pojištění manželů a výchova k rodičovství na školách.

Línek odmítá úvahy o tom, že sjezd změní program a bude volit nového předsedu, když ten starý nedokázal zlepšit volební vyhlídky.  Na to bude čas, až jeho schopnosti prověří krajské volby.

Jiří Čunek by je měl absolvovat vyzbrojen novým programem. V tom se Línek shoduje s bývalým stranickým šéfem a Čunkovým konkurentem Miroslavem Kalouskem.

Čtěte více:
Sázka na Čunka lidovcům nevyšla. Straně nepomohl
Lidovci: Čunka si necháme. Ještě minimálně rok

Z krajských organizací doporučuje volbu nového šéfa pouze Olomouc.

Proti privatizaci zdravotnictví

Místopředseda Línek přesto připouští, že se program bude měnit. Původně se totiž předpokládalo, že se nebude mluvit o zdravotnictví. V žádném ze sjezdových materiálů se mu také nevěnuje ani řádek.

Prosadit postoj lidovců ke zdravotnické reformě do sjezdového programu se však chystá poslanec Ludvík Hovorka: „A nepůjde o interrupce ani o poplatky u lékaře, to jsou zástupné problémy. Privatizace pojišťoven a univerzitních nemocnic, to je hlavní a klíčové téma," vysvětluje záměr, který sdílí s dalšími poslanci.

„Pevně věřím v pud sebezáchovy KDU-ČSL, že privatizační zákony přes nás neprojdou," zdůrazňuje Hovorka. Poslanec je jedním z mála lidovců, který veřejně připouští, že podpora nepopulární zdravotnické reformy může lidovce stát křesla nejen v krajských samosprávách, ale také ve sněmovně.

Podle Hovorky by měl sjezd dát poslancům a vedení strany mandát, aby zabránili přijetí reformních zákonů.

Umírnění členové strany debatu o zdravotnictví připouštějí, neměla by však dojít příliš daleko, třeba k definitivním závěrům o odmítnutí konkrétních zákonů. Konečný postoj lidovců ke zdravotnictví by měla stanovit až celostátní konference, která se sejde do prázdnin.

Podle poslance Hovorky by měli lidovci zabránit přijetí zdravotnické reformy ministra Julínka
Podle poslance Hovorky by měli lidovci zabránit přijetí zdravotnické reformy ministra Julínka | Foto: Ludvík Hradilek

Potraty bez Karase

Oslovení členové vedení však s Hovorkou souhlasí v tom, že velkým tématem sjezdu nebudou potraty. Jejich podmínky chce zpřísnit nejmladší z místopředsedů David Macek, v návrhu programu „Projekt 2020" se však o nich nemluví.

V případném boji proti potratům také bude chybět jejich neznámější protivník, bývalý poslanec Jan Karas: „Už nejsem politik, nechci se k tomu vyjadřovat. Svoje názory jsem ale nijak nezměnil," řekl Aktuálně.cz Karas, který je dnes konzulem v běloruském Minsku. Stále ovšem trvá na tom, že česká politická scéna potřebuje stranu, která bude hájit nenarozené děti.

Debatu o potratech odmítá i Hovorka: „Potraty se vytáhly nyní, aby se odvedla pozornost od důležitějších změn. Hodí se to ministrovi zdravotnictví Julínkovi, který přitom ví o našich výhradách od ledna."

S tím souhlasí i europoslanec Březina: „Nynější požadavky kolem potratů jsou pouhými výkřiky. Řešení by mělo být plynulé a nabízet ženám alternativu, aby potrat neviděla jako jediné řešení," odkazuje Březina na další z programových dokumentů „Sociální spravedlnost - vztahy důvěry se vyplatí".

 

Právě se děje

Další zprávy