Němci kroutí hlavou nad Klausem. Vrací cenu, již nemá

Petr Holub
6. 3. 2012 7:00
Nikoli Cenu Konrada Adenauera, ale diplom dostal Klaus, píše Frankfurter Allgemeine Zeitung
Václav Klaus.
Václav Klaus. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Český prezident Václav Klaus opravuje na svých webových stránkách novináře a má pro to zvláštní rubriku Co Klaus neřekl, Aktuálně.cz si však nyní dovoluje název parafrázovat. A sice: Co Klaus nikdy nedostal. 

V jeho životopise na již citovaných stránkách pod mezititulkem Mezinárodní ceny jasně čteme: Cena Konrada Adenauera, Konrad Adenauer Stiftung, Praha, prosinec 1993.

Pravda je však jiná. Světově uznávanou prestižní Cenu Konrada Adenauera Klaus nikdy nedostal.

A nic na tom nemění ani fakt, že minulý čtvrtek hlava českého státu v otevřeném dopise Adenauerově nadaci přišla s následující pohrůžkou: "Musel bych asi zvážit, zda nevrátím cenu, kterou jsem v prosinci 1993 od Nadace K. A. Stiftung v Praze obdržel."

Nejde totiž o ocenění, jímž by se Václav Klaus přiřadil  k významným pravicovým ekonomům, jako jsou Werner Otto, Jochen Kirchhoff či kardinál Reinhard Marx. 

Jak minulou sobotu upozornil vlivný a uznávaný německý list Frankfurter Algemeine Zeitung, Klaus může vrátit jen diplom, který mu v roce 1993 ze své iniciativy vystavil tehdejší ředitel pobočky Adenauerovy nadace v Praze. 

Za Macha a za dialog

Vrácením tohoto diplomu prezident pohrozil v oficiálním dopise řediteli pražské pobočky Nadace Konrada Adenauera Hubertu Gehringovi.

Bylo to proto, že z oficiálního programu konference "Quo vadis, Evropo", kterou pořádá Vysoká škola ekonomická a kterou německá nadace spolufinancuje, byl vyškrtnut předseda Strany svobodných občanů a dřívější Klausův poradce Petr Mach.

Dopis Václava Klause Hubertu Gehringovi

Vážený pane řediteli,

byl jsem šokován agenturní zprávou, že Konrad Adenauer Stiftung, jako hlavní sponzor konference Centra evropských studií při VŠE na téma Fiskální unie a směřování EU v kontextu dluhové krize, která je plánována na 7. března tohoto roku, oznámila organizátorům, že jestli nezruší účast předsedy Strany svobodných občanů Petra Macha, neposkytne této akci slíbenou finanční podporu.

Stále se snažím věřit, že jde o omyl nebo o chybnou informaci. Vůbec si nechci připustit, že by bylo možné, aby Vaše nadace tímto brutálním způsobem limitovala diskusi na tak závažné téma - tím spíše na akademické půdě.

Na Vaší webové stránce jsem našel, že úkolem Konrad Adenauer Stiftung v Praze je hledat a podporovat společensko-politický dialog. Strana svobodných občanů je legitimní českou politickou stranou a její předseda Petr Mach je výraznou postavou nejen na naší politické scéně, ale také v odborných ekonomických záležitostech.

Několik let řídil také Centrum pro ekonomiku a politiku, think-tank, který jsem založil (v té chvíli s Vaší nadací spolupracoval), dlouhá léta učil na Vysoké škole ekonomické a nyní učí na Vysoké škole ekonomie a managementu. Ale i kdyby šlo o někoho jiného, vůbec si neumím představit, že by se k takovému politickému nátlaku - hraničícímu s vyděračstvím - mohla Vaše úctyhodná organizace propůjčit.

Znamenalo by to, že už opravdu žijeme v docela jiném světě, než o který jsem usiloval po více než dvě dekády, kdy se pohybuji v české i evropské politice.

Musel bych asi zvážit, zda v tom případě nevrátím cenu, kterou jsem v prosinci 1993 od Nadace K. A. Stiftung v Praze obdržel.

Věřím, že pochopíte, proč mě tato zpráva tak šokovala. Budu s velkým zájmem očekávat Vaši odpověď.

Václav Klaus

Zdroj: www.klaus.cz

"Byl jsem šokován agenturní zprávou, že Konrad Adenauer Stiftung oznámila organizátorům, že jestli nezruší účast Petra Macha, neposkytne této akci slíbenou finanční podporu," napsal Gehringovi Klaus (celý dopis si můžete přečíst v infoboxu), který Macha označuje za "výraznou postavu nejen na naší politické scéně".

Mach, jehož Strana svobodných občanů si v posledních volbách do sněmovny připsala 0,74 procenta hlasů, se skutečně mezi oficiální řečníky nedostal. "Zúčastnit se ale může panelové diskuse," dodává organizátor konference Josef Abrhám.

FAZ: Čestné uznání, žádná cena

V reakci na tuto historku napsal deník Frankfurter Allgemeine Zeitung článek "Cena, která nebyla".

Uvádí, že Václav Klaus se nedostal do seznamu nositelů Adenauerových cen v žádném z oceňovaných oborů, tedy v literatuře, sociálně-tržním hospodářství ani v lokální žurnalistice.

"Údajná cena Konrada Adenauera z roku 1993 byla vynálezem příliš horlivého ředitele pražské kanceláře nadace, který velmi usiloval o dobré vztahy s tehdejším českým premiérem," stojí ve významném německém deníku.

Tehdy, v roce 1993, šlo prý pouze o jakési "čestné uznání".

Jediný politik mezi novináři

Informaci FAZ pak Aktuálně.cz potvrdila manažerka pražské pobočky Adenauerovy nadace Alena Falathová. Článek ale podle ní není ke Klausovi úplně korektní.

"Je sice pravda, že celoněmeckou Adenauerovu cenu nedostal, dostal ale regionální cenu, kterou může udělit ředitel každé pobočky," řekla Falathová.

Adenauerova nadace má ve světě celkem sedmdesát poboček. Pražská kancelář kromě Klause žádného zdejšího politika nevyznamenala a omezuje se na ceny pro regionální novináře. Loni tuto cenu získal Radek Gális z Českobudějovického deníku.

Proč není na stránkách prezidenta uvedeno přesné ocenění, jež prezident od Adenauerovy nadace dostal, se Aktuálně.cz pokusilo zjistit na Hradě, avšak tamní kancelář nedala dostatečnou odpověď.

Mluvčí Roman Ochvat se omluvil nepřítomností na pracovišti. Jeho asistentka Barbora Ficalová pak jen potvrdila, že na oficiálním seznamu cen a vyznamenání, které Klaus obdržel, se Adenauerova cena uvádí.

 

Právě se děje

Další zprávy