Lékaře viní z opisování, Heger se ale do sporu nevloží

Martina Machová Radek Nohl Martina Machová, Radek Nohl
9. 6. 2011 13:34
Ministr zdravotnictví neví o důvodu, proč by Jiří Froněk nemohl být přednostou v IKEM
Dosavadního přednostu transplantační kliniky IKEM Miloše Adamce (na snímku) nahradí Jiří Froněk.
Dosavadního přednostu transplantační kliniky IKEM Miloše Adamce (na snímku) nahradí Jiří Froněk. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Spor dvou lékařů z pražské nemocnice IKEM s novým přednostou transplantační kliniky Jiřím Froňkem se dostal i na půdu Poslanecké sněmovny.  

O kauze, ve které se doktoři přeli o to, kdo je autorem dizertační práce, při čtvrtečních interpelacích debatoval předseda KSČM Vojtěch Filip s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem.

Filip chtěl od Hegera vědět, zda je v pořádku, že transplantační kliniku IKEM bude řídit doktor, který byl obviněn z opsání díla mladých vědců Ivana Matii a Petra Baláže.

"Osoba přednosty kliniky by měla splňovat nejen vysoké odborné, ale zároveň i vědecké a morální vlastnosti," prohlásil Filip. 

Obvinění prošetřovala odborná komise Univerzity Palackého v Olomouci i Česká lékařská komora. Komise však rozhodla, že Froňkova práce splnila požadavek původnosti.

Nedala tak na posudek komory, který podle jejího prezidenta Milana Kubka potvrdil, že Froňkovo dílo je s největší pravděpodobností plagiát.

Předsedu KSČM Vojtěcha Filipa zajímala plagiátorská kauza v IKEM.
Předsedu KSČM Vojtěcha Filipa zajímala plagiátorská kauza v IKEM. | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Heger v reakci na Filipova slova uvedl, že ministerstvo akceptovalo rozhodnutí odborné komise a dále se problémem nemíní zabývat.

"Do opatření v oblasti personalistiky v rámci kompetencí ředitelů těchto organizací ministerstvo zásadně nezasahuje," podotkl.

Navíc podle Hegera neexistuje žádný důvod, aby rozhodnutí ředitele IKEM Jana Malého, který o jmenování Froňka rozhodl, zpochybňoval. "S ministrovou odpovědí nejsem spokojen," zareagoval pro Aktuálně.cz Filip.

Někteří lékaři v IKEM odmítají pod Froňkem pracovat. Před časem kvůli tomu napsali i dopis řediteli. Jeden z doktorů, který Froňka z plagiátorství obvinil, z IKEM před několika dny odešel. Nový šéf transplantační kliniky by měl do pražské nemocnice nastoupit ke konci června.

 

Právě se děje

Další zprávy