Lednové volby by vyhrála ČSSD. Ale ztratila 6 procent

Zpravodajská směna
27. 1. 2010 19:35
Předběžná účast ve volbách do Poslanecké sněmovny klesá
Preference ČSSD jsou stále nejvyšší
Preference ČSSD jsou stále nejvyšší | Foto: Martina Machová

Praha - Zájem o blížící se volby do Poslanecké sněmovny opět klesl. Zjistili to výzkumníci Centra pro výzkum veřejného mínení, kteří oslovili přes tisíc plnoletých Čechů.

Pokud by se volby konaly nyní, zúčastnilo by se jich 57 procent dotazovaných, což je o více než sedm procent nižší zájem než při parlamentních volbách v červnu 2006.

Pětatřicet procent respondentů je jasně nebo částečně rozhodnuto k urnám nepřijít. Zbylý vzorek by pak ve volbách nejvíce podpořil ČSSD (28%), ODS (25,5%), TOP09 (13%) a KSČM (12%).

Sociální demokraté by však podle volebního modelu CVVM (uvažuje jen s hlasy lidí, kteří nevylučují účast ve volbách) získali o šest procent hlasů méně než před měsícem. ODS si naproti tomu o jeden a půl procenta polepšila.

Do Poslanecké sněmovny by se podle průzkumu dostalo také KDU-ČSL se 7 procenty a Strana zelených, která má o jedno procento méně.

Těsně za hranicí naopak zůstávají Věci veřejné (4%). Zemanova Strana práv občanů by získala jedno a půl procenta, stejně tak i Dělnická strana.

Foto: CVVM

 

Právě se děje

Další zprávy