Paroubek s komunisty ukázali, kdo vládne ve sněmovně

Martina Machová Martina Machová
27. 1. 2010 14:55
Čtyři roky po prohraných volbách levice opět potvrdila, že má hlasování ve sněmovně pevně v rukách
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté spolu s komunisty vytvořili vlastní program lednové sněmovní schůze. Společnými silami prosadili všechny své volební taháky.

Levici se dokonce podařilo seřadit si své zákony postupně do jednoho dne. První si mohli odškrtávat splněné body ze svého seznamu komunisté.

ODS a malé strany ostrouhaly. A to přesto, že lidovci a v některých případech i zelení návrhy levice podpořili také.

Hazard proti ovzduší

Místo nich se prosadila bývalá zelená poslankyně Věra Jakubková, která pomohla Paroubkovi svrhnout Topolánkovu vládu. Podařilo se jí na program poslanců přidat vlastní bod - zprávu předsedy vlády ke znečištěnému ovzduší na Ostravsku.

"Zatím to je jen technické nedorozumění. Zítra to budu navrhovat znovu," komentoval smetení ze stolu zákona o omezení hazardu z dílny lidovců jejich předseda Cyril Svoboda.

Útok tvrdé levice

Naopak bodovali komunisté.

Lehce prosadili na program schůze například omezení práce Ústavu pro studium totality, kdy navrhují přesunout Archiv bezpečnostních složek pod Národní archiv.

Znamenalo by to, že by z něj pracovníci Ústavu nemohli zveřejňovat data a měli by do něho omezený přístup jako běžní badatelé.

Foto: Ludvík Hradilek

Úspěšní byli i v případě změny ústavy, kdy navrhují, aby přeběhlíci automaticky přišli o poslanecký mandát, nebo aby soukromá zdravotnická zařízení sloužila pohotovost.

Volby na obzoru, dávky na dohled
 
Po nich přišli na řadu socialisté. 

Těm se podařilo na pořad schůze načíst zákon o výživném, který počítá se zavedením minimální platby a institutu náhradního výživného, kde by neplatícího rodiče částečně suploval stát, návrh na zvýšení daní pro lidi s vyššími příjmy, nebo zákon o lobbingu a zrušení anonymních akcií.

Levicovou idylu přerušila až absence premiéra Jana Fischera a místopředsedů.

Během projednávání komunistického návrhu o mateřské a nemocenské využila ODS jejich nepřítomnosti k přerušení jednání.

 

Právě se děje

Další zprávy