Kubice propuštěním Lessyho nespáchal trestný čin

ČTK ČTK
11. 10. 2012 11:57
O rychlém odvolání policejního prezidenta se vedly rozsáhlé debaty
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr vnitra Jan Kubice propuštěním bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho ze služebního poměru po jeho obvinění inspekcí trestný čin nespáchal.

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 7 uložilo trestní oznámení, které na ministra Lessy podal. Oznámení jsme uložili, protože nebylo zjištěno podezření ze spáchání trestného činu, oznámila ve středu obvodní státní zástupkyně pro Prahu 7 Jiřina Fronková.

Ministr podle někdejšího policejního prezidenta zneužil svou pravomoc tím, že neprovedl vlastní šetření před jeho propuštěním ze služebního poměru. Podle ministerstva však tato povinnost v zákoně stanovena není a ministr si šetření dělat nemusel.

"Požádáme o přezkoumání rozhodnutí s tím, že jednak budeme polemizovat s důvody, které nám státní zástupce dal pro své rozhodnutí. Jednak budeme trestní oznámení dále doplňovat a rozšiřovat o další skutečnosti," řekl advokát Lessyho Václav Láska. Prý chce prokázat, že Kubiceho nezákonné jednání nespočívá pouze v tom, že neprovedl vlastní šetření. Čeho konkrétně se měl ministr dopustit, však zatím odmítl prozradit.

Láska také v minulosti podal proti odvolání Lessyho ze sboru rozklad. Prý se již seznámil se spisem. "Takže teď vím, co bylo podkladem rozhodnutí ministra, v podstatě to byly dva papíry," uvedl advokát. Nyní čeká, až rozkladová komise na ministerstvu vnitra nařídí jednání. Komise následně Kubicemu doporučí, jak rozhodnout. Ministr může rozklad zamítnout, původní rozhodnutí zrušit či změnit.

Lessy je stíhán inspekcí

Lessyho stíhá od konce srpna Generální inspekce bezpečnostních sborů ze zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy. Exšéf sboru prý předal loni 6. září své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka v souvislosti s kauzou takzvaného Toflova gangu, aby je dala jednomu z novinářů. Lessy skončil ve funkci po devatenácti měsících, v případě odsouzení mu hrozí až tři roky vězení.

Bývalý šéf policie se hájí tím, že v den, kdy měl podle inspekce spáchat trestný čin, byl v Ostravě vyzvednout syna z nemocnice, který havaroval na motorce. Jeho žádost o dovolenou mu přitom podepsal právě ministr, který jej téměř okamžitě po sdělení obvinění propustil ze služebního poměru.

 

Právě se děje

Další zprávy