Krajský šéf lidovců: Hovorkovi to jen tak neprojde

brp,čtk
22. 8. 2007 16:24
Bývalý senátor Stodůlka hodlá hlas proti reformě řešit
Ludvík Hovorka, momentálně černá ovce koalice.
Ludvík Hovorka, momentálně černá ovce koalice. | Foto: Ondřej Besperát

Zlín - Předseda KDU-ČSL ve Zlínském kraji Jiří Stodůlka nehodlá jen tak přejít postoj poslance Ludvíka Hovorky, který se v úterý jako jediný z koaličních poslanců ve sněmovně postavil proti přijetí zákonů, které mění daně, zdravotnictví  a sociální dávky. 

"Je to minimálně k zamyšlení, když se mezi poslanci koalice najde jediný, pro něhož jsou problémy tak veliké, že hlasuje proti celé reformě. Mám z toho velmi smíšený pocit," řekl Stodůlka agentuře ČTK. Ta jeho vyjádření dále interpretuje do věty: Hovorka by nám měl říci, jak to bude dál.  

Podobě kritická je vůči Hovorkovu postoji, který vyvolalo zejména to, že koalice trvala na zavedení zdravotnických poplatků i pro děti, také krajská lidovecká tajemnice Karla Vaculínová.

Hradiště ho podrželo

Naopak okresní organizace v Uherském Hradišti neuvažuje, že by svému poslanci dělala nějaké potíže. "V otázce poplatků u
lékaře u dětí do 15 let měl podporu našeho výboru," řekl předseda organizace Zdeněk Pícha. 

Samotný Ludvík Hovorka v rozhovoru pro Aktuálně cz. řekl, že má od lidoveckých voličů různé ohlasy. "Mnozí mi říkají, že je dobře, že jsem o těch problémech alespoň nahlas mluvil," řekl poslanec.

CELÝ ROZHOVOR:

Čunkův člověk

Jiří Stodůlka: Hovorku si vyslechneme
Jiří Stodůlka: Hovorku si vyslechneme | Foto: Senát

Krajský zlínský šéf Stodůlka, který mimo jiné lidovce zastupuje ve vládních strukturách jako náměstek ministra pro legislativu a který patří k hlavním stoupencům předsedy Jiřího Čunka,  však míní, že se Hovorka postavil i proti věcem, které měla KDU-ČSL ve volebním programu. "Pokud se s ním pan Hovorka neztotožňuje, je otázka, co dál," dodal Stodůlka.

Podle něho si strana nemůže dovolit "solitéra", který by hlasoval proti rozhodnutí jejích orgánů. "Myslím si, že argumenty pana poslance jsou liché. Pochopil bych etické výhrady, sám jich mám mnoho. Ale tady šlo o ekonomiku," uvedl.

Rozpočet podpoří

Stodůlka říká, že Hovorka by měl spolustraníkům na nejbližším zasedání krajského výboru sdělit, jak se postaví k realizaci reformy. Podle toho hodlá Stodůlka podat případný návrh na usnesení.

Hovorka v rozhovoru také naznačil, že v dalších věcech už bude hlasovat s koalicí. Na přímou otázku například řekl, že podpoří rozpočet, ač vychází ze zákonů, proti nimž se právě postavil. "Nedá se nic dělat, jiná čísla nejsou," uvedl poslanec.

Příští jednání krajského výboru KDU-ČSL na Zlínsku je plánováno na počátek září.  

 

Právě se děje

Další zprávy