Kraje chtějí o 4 miliardy z daní navíc, řekl Hašek na vládě

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
9. 6. 2014 16:37
O požadavku krajů na změnu rozpočtového určení daní jednala v pondělí vláda s předsedou Asociace krajů Michalem Haškem.
Předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek
Předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek | Foto: Vojtěch Marek

Praha – Předseda Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) si pochvaloval pondělní jednání s kabinetem Bohuslava Sobotky. Jedním z jeho závěrů totiž byla i dohoda, že by se krajům měly navýšit peníze, které získávají z výnosu z daní.

Kraje do budoucna počítají s tím, že vláda vrátí koeficient rozpočtového určení daní na úroveň, kterou snížil Miroslav Kalousek v roce 2011, tedy na koeficient 8,92. "Kdybych to měl srovnat na letošních číslech, tak si kraje na příjmové stránce polepší o čtyři miliardy korun," prohlásil Hašek na tiskové konferenci po jednání.

Zatím však není zřejmé, kdy by k návratu k původnímu koeficientu mělo dojít. Zda by se začalo postupně již příští rok, nebo jestli ke změně dojde až od roku 2016. "Myslím, že na tomhle nebude stát a padat celá dohoda," poznamenal jihomoravský hejtman Hašek.

Dalším požadavkem bylo zafixování peněz ze státního rozpočtu na sociální služby. Na ty letos mají 7,1 miliardy a podle Haška by si kraje představovaly, aby na této částce zůstaly alespoň v následujících dvou letech.

Absurdně složité financování

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že je potřeba se vrátit ke kompetencím krajů. "Určitě budeme jednat v balíku a není možné jednat jednotlivě o RUD, o dopravě, sociálních službách," uvedl po jednání.

Podle Babiše je navíc financování krajů "absurdně složité". "Tečou tam peníze ze 140 míst, což je naprosto neuvěřitelné. Místo toho, aby to tam nateklo v balíku a bylo jasné, co má kraj na starosti a jak to má řešit," poznamenal ministr financí.

Kraje budou s kabinetem rovněž nadále jednat o chystaných programech na čerpání peněz z EU. Shoda podle Haška panuje na tom, aby pravidla pro čerpání peněz byla jednotná a platila celé sedmileté období. Ministr Babiše pak upozornil, že kraje mají pravdu, když požadují změnit výši spolufinancování projektů. Kraje v současnosti musí projekty financované z peněz EU spolufinancovat 15 procenty vlastních peněz, obce jen pěti procenty.

Krajům a obcím klesl podíl na výnosech z daně z přidané hodnoty za dob Nečasovy vlády. Cílem tehdy bylo získat v době hospodářské krize peníze ze zvyšování sazeb DPH jen do státního rozpočtu. Zároveň se měnilo rozpočtové určení u obcí, kdy si menší obce polepšily na úkor velkých měst.

 

Právě se děje

Další zprávy