Kormidlujme VV vpravo, vyzývá Škarka, a jde proti všem

Martina Machová Martina Machová
12. 12. 2010 9:56
Druhý muž strany Jaroslav Škárka chce přetáhnout voliče TOP09 na ODS
Jaroslav Škárka
Jaroslav Škárka | Foto: Martina Machová

Praha - Nikoli ukotvení v politickém středu, ale obsazení pravé strany politického spektra, na kterém se nyní drží ODS a TOP 09, by mělo být příštím cílem Věcí veřejných. Alespoň podle výkonného místopředsedy VV Jaroslava Škarky.

Podle něj totiž ODS ani TOP09 pravicovou politiku nenaplňují. 

"ODS se svým mnohdy sociálním inženýrstvím a TOP09, která se rekrutovala z bývalé strany lidové, pro mne nejsou zárukou stabilní pravicové strany. A tam vidím místo Věcí Veřejných," řekl Aktuálně.cz Škárka.

Sám tvrdí, že jeho názor není úplně ojedinělý, přiznává ale, že je spíš menšinový. Ve straně Věci Veřejný totiž převládá názor, že by se VV měly pevně ukotvit v takzvaném politickém středu, který je prý opuštěný po volebních fiascích lidovců a zelených.

"Středová strana je neuchopitelná. Je to něco z levicového programu, něco z pravicového a celkově je pro voliče nečitelná," argumentuje proti převládajícímu názoru Škárka.

Věci veřejné zahájili druhý den své ideové konference, která má stranu restartovat po neúspěšných senátních a komunálních volbách. Kromě pilování programových priorit se delegáti zabývají i způsobem, jak zastavit pád své popularity a uspět v krajských volbách 2012.

Podle posledních průzkumů veřejného mínění se totiž pohybují na hranici volitelnosti. Podle politologa Jana Kubáčka, který patří k poradcům ministra vnitra a zároveň předsedy strany Radka Johna, je přitom potenciál Věcí veřejných 18 procent. 

Podle posledních průzkumů veřejného mínění se totiž pohybují na hranici volitelnosti.

Podle politologa Jana Kubáčka, který patří k poradcům ministra vnitra a zároveň předsedy strany Radka Johna, je přitom potenciál Věcí veřejných 18 procent, ale jedině tak, že pevně zakotví ve středu politického spektra. Jeho názor přebírá většina stranických špiček včetně Víta Bárty. 

"Jsou to voliči, kteří chtějí skloubit sociální, ale odpovědný rozměr politiky, důraz na právo a vymahatelnost práva, ale zároveň samostatný vývoj jednotlivce, ovšem i se zvýhodňování rodin s dětmi, případně vybraných sociálních skupin, či například malých živnostníků," popisuje elektorát, který by podle něj měly Věci veřejné zaujmout.

"Pokud by se Věcem veřejným podařilo všechna tato témata a tyto voličské skupiny oslovit, tak s velkou pravděpodobností přebere velkou část KDU-ČSL, drtivou část Strany zelených, ale i například voliče kteří těkají mezi ODS a sociální demokracií," tvrdí Kubáček.

 

Právě se děje

Další zprávy