Necháte korupci být? Odejdeme z vlády, tvrdí VV. Možná

Martina Machová Martina Machová
11. 12. 2010 17:29
John je připraven odvolat policejního prezidenta Martinů.
Radek John bude ještě usilovněji bojovat s korupcí v ČR než doposud
Radek John bude ještě usilovněji bojovat s korupcí v ČR než doposud | Foto: Martina Machová

Praha - Věci veřejné o víkendu hodnotí dosavadní působení.

V pražském hotelu Diplomat se koná jejich ideová konference, od které si nováček vysoké politiky slibuje restart po neúspěšných komunálních a senátních volbách. A Vít Bárta na začátku konference složil funkci volebního manažera strany.

V sobotu pozdě odpoledne delegáti jednomyslně schválili usnesení, že pokud kabinet premiéra Petra Nečase neschválí protikorupční opatření do konce roku 2011, zváží další účast ve vládě.

V případě jejího neprosazení do konce roku 2011 by měla strana Věcí veřejných zvážit své další setrvání v koaliční vládě, protože boj proti korupci byl a je klíčovým bodem VV," stojí v usnesení.

Připravenou měli i variantu, která jde ještě dále, tedy, že pokud protikorupční strategii ne do konce roku 2011 neprosadí, vládu neprodleně opustí. O variantě se ale nakonec nehlasovalo.

Tříbení myšlenek

Preference Věcí veřejných po bouřlivém vzestupu v parlamentních volbách nyní razantně klesly. Podle některých průzkumů veřejného mínění se pohybují až na hranici volitelnosti. Ve straně se objevily hlasy, že za jejich pokles může i Johnovo angažmá v čele ministerstva vnitra.

Vlivní členové strany dopředu avizovali, že půjde o tříbení myšlenek. A poprava Radka Johna v roli stranického předsedy ani ministra vnitra se nakonec skutečně nekonala.

Věci veřejné sází na protikorupční balíček
Věci veřejné sází na protikorupční balíček | Foto: Martina Machová

John naopak mluví o potvrzení své pozice. Na tiskové konferenci po uzavřené části programu řekl, že má od straníků i plnou podporu ve výměně policejního prezidenta Oldřicha Martinů.

"1. ledna bude nový nejvyšší státní zástupce a dobrým signálem pro veřejnost by bylo, kdyby 1. ledna byl i nový policejní prezident s novým týmem, aby veřejnost viděla, opravdu jdeme do toho. K tomu mám plnou podporu," uvedl.

Regiony posílí

Věci veřejné se rovněž rozhodly vpustit do rozhodování o stranických věcech regiony. Dosud byla totiž strana řízena převážně z pražské centrály.

"To, jak volby dopadly, odrazilo také nedostatečné zakotvení věcí veřejných na regionální úrovni. Řešili jsme změnu struktury Věcí veřejných směrem k vytvoření krajské regionální struktury," konstatovala místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová.

Věci veřejné chtějí do konce ledna příštího roku vytvořit pracovní skupinu ze zástupců krajů pod vedením Karoliny Peake, která má změny stanov neprojektovat.

Potřebujeme silného Johna

Funkcionáři strany vyjadřovali podporu Johnovi již dopředu.

"Za sebe říkám, že budu stoprocentně stát za Radkem Johnem. Věci veřejné mají proti jiným politickým stranám velmi tvrdě nastavené mechanismy své existence. A pominu-li, že to je ideová konference, nikoli volební, má Radek John mandát véčkařů v přímé volbě," tvrdí ministr dopravy a hlavní architekt stravy Vít Bárta.

Bárta prý nezaznamenal ani náznaky, že by sám John chtěl jednu ze svých funkcí opustit. A podobné rozhodnutí považuje v současné době za nestrategické. Věci veřejné totiž sází na protikorupční balíček, jejž chystá právě Johnovo ministerstvo. 

John je připraven odvolat policejního prezidenta Martinů
John je připraven odvolat policejního prezidenta Martinů | Foto: Martina Machová

"Když se podíváte na úsilí, které vyžaduje jeho prosazení, chce to víc než pozici ministra vnitra, ale i silnou pozici na K9," míní Bárta. Strana by podle něj měla vyslat signál koaličním partnerům, že boj s korupcí stále myslí vážně, a dát Johnovi "maximální mandát".

Obdobně se k spekulacím o Johnově odchodu staví i předsedkyně poslaneckého klubu Kristýna Kočí. "Není to vůbec otázkou nějakého skládání mandátu," razantně odmítá náznaky směřující k vyslovení nedůvěry současnému lídrovi.

Tématem podle ní bude zejména opětovné nastavení priorit, se kterými byla strana schopná zazářit v parlamentních volbách.

Sebereflexe, směřování, kraje

Sama se ovšem chystá složit účty. "Osobně se chystám vystoupit tématem sebereflexe - tedy kde já vidím důvod pro mne ne úplně úspěšného výsledku v komunálních volbách. Nikoli házení viny na ostatní, ale co já sama jsme udělala špatně a jak to napravit," avizovala.  Konkrétní body chce ovšem představit až na stranickém plénu.

Kromě pilování vlastních programových priorit - a to zejména v sociální, protikorupční či ekologické oblasti - se VV budou podrobně zabývat i svou strukturou.

Stranické špičky i zástupci regionů považují neexistenci krajské struktury za jednu z hlavních příčin, proč Věci veřejné v komunálních volbách propadly. Chtějí se tak připravit i na nadcházející krajské volby, které se budou konat v roce 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy