Koalice se rozpadá. ČSSD nedá lidovcům zemědělství

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
18. 12. 2013 13:50
KDU-ČSL svolává celostátní výbor. Hrozí, že do koalice nevstoupí.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jednání mezi ČSSD, hnutí ANO a lidovci se dramaticky zkomplikovalo. Dvě silnější strany nechtějí KDU-ČSL přenechat ministerstvo zemědělství, které lidovci považují za svou prioritu.

KDU-ČSL kvůli tomu svolá celostátní výbor strany. Hrozí, že do koalice za těchto podmínek nevstoupí.

"Já osobně příliš nepředpokládám akceptaci návrhů, které neobsahují ministerstvo zemědělství. Myslím, že sílí tlak, abychom v této pozici neustupovali," dodal šéf strany Pavel Bělobrádek s tím, že výbor by se mohl sejít již ve čtvrtek.

Pokud výbor žádnou z nabízených variant nepřijme, bude jednat o tom, zda podpořit menšinovou vládu. Další jednání o trojkoalici se zřejmě nepovedou. "Nepředpokládám, že by to k něčemu vedlo," dodal Bělobrádek.

Zástupci ČSSD a hnutí ANO vyčkají na výsledek jednání výboru KDU-ČSL.

Podle informací ČTK grémium ČSSD ve středu probíralo i možnost menšinové vlády bez účasti lidovců. Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka ale znovu deklaroval, že má přednostně zájem na uzavření trojkoalice.

Hnutí ANO, které již dříve tvrdilo, že je "jednodušší se dohodnout ve dvou než ve třech", trvá na tom, aby lidovci ustoupili. "Doufáme, že KDU prokáže nějakou velkorysost a vstřícnost," uvedl šéf hnutí Andrej Babiš.

Sociální demokraté a hnutí ANO přišli na středeční jednání s návrhem na 18člennou vládu. Osm křesel by dostala sociální demokracie, sedm hnutí ANO. Tři křesla by připadla lidovcům. Každá strana by měla jednoho ministra bez portfeje.

Lidovci dostali tři nabídky, zvažovat budou dvě z nich. Obě obsahují ministra bez portfeje a ministra práce a sociálních věcí. Jako třetí resort strany nabízejí buď životní prostředí, nebo dopravu.

Spor o zemědělství

Spor o zemědělství se vede už delší dobu. Původně to vypadalo, že sociální demokraté se resortu ve prospěch lidovců vzdají, podle Bělobrádka ale změnili názor.

"Po dnešním jednání je jasné, že se změnil postoj sociální demokracie, která ještě včera deklarovala, že je tady možnost, že by zemědělství připadlo KDU-ČSL. Dnes byl jejich postoj takový, že pro ně zemědělství priorita je," řekl Bělobrádek s tím, že žádné vysvětlení, proč by lidovci resort vést neměli, nedostal.

Naznačil, že za vším může stát hnutí ANO Andreje Babiše. To sice samo post kvůli střetu zájmů obsadit nechce, podporuje ale nárok sociálních demokratů. S těmi se totiž hnutí předem dohodlo na podpoře českých chovatelů vepřového a pěstitelů ovoce a zeleniny.

Na tiskové konferenci Bělobrádek řekl, že nechce spekulovat, ale "někdo se bojí, že budeme podporovat menší producenty více než ty větší". Babiš kontroval narážkou na to, že lidovcům jde o resosrt proto, aby mohli kontrolovat církevní restituce.

 

Právě se děje

Další zprávy