Lidovci mají jména pro vládu, čekají, kde bude místo

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
17. 12. 2013 16:15
KDU-ČSL usiluje o resort zemědělství, ministra zatím nevybrala.
Foto: Sandra Štefaniková

Praha - Na post ministra zemědělství, který ještě nemají vůbec jistý a o nějž se vede v koalici vyjednávání, zvažuje KDU-ČSL hned tři kandidáty.

O obsazení resortu, o nějž KDU-ČSL nejvíce usiluje, se však nerozhodne dřív, než bude jasné, kolik křesel v příští vládě nakonec tato strana získá. A významné bude i to, kde se uplatní předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Na post ministra zemědělství lidovci zvažují kromě svého předsedy také místopředsedu Mariana Jurečku a také senátora Petra Šilara. Jméno místopředsedy senátní komise pro rozvoj venkova se podle informací deníku Insider vynořilo poté, co předseda poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek kritizoval KDU-ČSL, že na resort zemědělství nemá žádné odborníky.

Pokud by se pro předsedu strany nenašlo místo jinde, měl by zřejmě mezi ostatními kandidáty na zemědělství přednost. "Já na postu ministra netrvám, ale chápu tlaky pana Sobotky, že předsedové by ve vládě být měli," řekl deníku Insider Bělobrádek. Zdůraznil, že žádná oficiální jména kandidátů ještě známá nejsou.

Na otázku, zda je díky svému předsednictví mezi kandidáty na ministra zemědělství favoritem, odpovídá vyhýbavě: "Takhle bych to přímo neřekl… ale ano, předseda má přednost."

Jiné možnosti jsou přitom omezené. Pokud strana dostane některý z jiných zatím zvažovaných resortů (školství, kultura, sociální věci), chce na ně dosadit spíše odborníky. Insideru většina z nich řekla, že by o místo ve vládě zájem měla.

Čtěte více v placeném deníku Insider:Kdo by mohl řídit školství a kdo má zájem o ministerstvo práce?

 

Právě se děje

Další zprávy