Koalice se dohodla, za co bojovat v euroústavě

Red dom, čtk
15. 6. 2007 16:30
Praha bude žádat zpětné přenášení kompetencí z EU
Vondra a Schwarzenberg - dva klíčoví muži české zahraniční politiky
Vondra a Schwarzenberg - dva klíčoví muži české zahraniční politiky | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Česká vláda bude příští týden na summitu EU prosazovat, aby kompetence nepřecházely jen z národních států do ústředí unie v Bruselu, ale i opačným směrem. Podle kabinetu by měl být zaveden mechanismus pro přenášení pravomocí z Evropské unie zpět na členské státy.

Na tomto postupu se dnes v Kramářově vile v Praze dohodli lídři všech tří vládních stran ODS, KDU-ČSL a Strany zelených.

"Ta dnešní debata byla o tom, co skutečně akcentovat, co chceme, aby bylo otisknuto v evropské smlouvě," řekl Aktuálně.cz místopředseda Strany zelených a předseda Výboru pro evropské záležitosti Ondřej Liška.

Podle Lišky princip oboustranné flexibility v EU už platí, neexistuje ale detailní popis toho, jak to má fungovat. Poslanec míní tak zvaný princip subsidiarity, který byl zaveden úpravami smluv v devadesátých letech. Jde o to, že řešení daných problémů se má hledat na nejvhodnější úrovni. Tedy pokud jsou regionální úřady schopny efektivně jej vyřešit, nemá se posouvat rozhodování na vyšší úroveň.

Foto: Aktuálně.cz
Evropa i Evropská unie na stránkách Aktuálně.cz - čtěte Eurorubriku

"Například v otázkách energetické nebo klimatické politiky může unie jednat efektivněji a naopak drobnosti, jako specifické regulace, mohou jednotlivé státy či regiony řešit na své úrovni a nezatěžovat tím unii jako celek," vysvětlil Liška.

Navíc, centrální regulace z Bruselu může být ve specifických případech nevhodná či dokonce kontraproduktivní.

Vláda má podle Topolánka šanci uspět

Politici vládní koalice se na společném postupu domluvili týden před summitem Evropské unie, na němž se politici budou dohadovat o změnách fungování EU rozšířené na 27 členských zemí. Podle informací z Bruselu ale už česká vláda poslala ve čtvrtek ostatním členským zemím dokument shrnující její pozici.

Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek novinářům řekl, že získal od koaliční devítky jasný mandát na summit i na nedělní jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

"Shodli jsme se na dokumentu, který reprezentuje názor české vlády a dává mandát premiérovi pro jednání na Evropské radě i pro jednání s Angelou Merkelovou tuto neděli," řekl novinářům premiér Mirek Topolánek.

Tato česká priorita má podle něj velkou šanci na úspěch, protože ji předsednické Německo zahrnulo do materiálu, kterou už rozeslalo členským státům. Topolánek řekl, že zpětný přenos kompetencí z unijní na národní úroveň je sice v nynějších smlouvách EU zanesen, ale ne přesně. "Ten český přínos je, aby byl kodifikován přesně, aby byly jasně dány procedury," řekl.

Zmínil, že o zpětném převodu kompetencí by mohly členské státy rozhodnout jednomyslně, nebo kvalifikovanou většinou. Ostatní změny nechtěl premiér komentovat - buď jsou prý už dojednány, nebo je přinesou jiné státy. "Já mám mandát se k tomu přiklonit, či nepřiklonit. A to je přesně to, co vám v této chvíli neřeknu," uvedl Topolánek.

Ústava bez ústavy

Kromě zpřesnění principu subsidiarity bude česká vláda prosazovat, aby se dokument nejmenoval ústava a také, aby unie neměla ministra zahraničí, jak uvádí původní text. Tato funkce by měla být definována jako vysoký představitel pro vnější vztahy.
   
Na summitu EU 21. a 22. června se očekává, že předsedající Německo předloží časový plán a možný obsah nové smlouvy, která má zajistit činnost EU a nahradit původní neúspěšný text euroústavy.

Bude se řešit otázka, jak obnovit plán reforem unijních institucí poté, co před dvěma lety Nizozemsko a Francie v referendech odmítly evropskou ústavní smlouvu. Německo dává najevo, že v Bruselu budou špičky EU jednat zhruba o šesti otevřených otázkách týkajících se nové unijní smlouvy.

 

Právě se děje

Další zprávy