Koalice má ještě šanci. Vybere pro ni Kubu či Blažka?

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
17. 6. 2013 7:05
Praha - Koalice ODS, TOP 09 a LIDEM ztratila předsedu společné vlády. Teď poté, co Petr Nečas oznámil na pondělí demisi, zkusí vybrat nového - opět z řad ODS.
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek před jednáním grémia ODS.
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek před jednáním grémia ODS. | Foto: Ludvík Hradilek

Zdroje Aktuálně.cz favorizují jako Nečasova nástupce ministry Pavla Blažka a Martina Kubu, tedy dva politiky, o nichž se v nástupnické souvislosti mluvilo už loni na konci listopadu před kongresem ODS.

To ale neznamená, že stávající koalice bude nutně pokračovat. Úskalí pro toto řešení je víc. Jednak se nemusí na osobě nového premiéra koaličníci shodnout, za druhé nemusí nového premiéra anebo tuto variantu vůbec přijmout prezident Miloš Zeman a za třetí vláda s novým předsedou nemusí mít dost hlasů k získání důvěry ve sněmovně.

Přesto se - z několika důvodů, které dále rozebereme - jeví právě takové řešení jako nejvíce reálné.

Varianta A: Stávající koalice dovládne

Pro tento scénář totiž mluví hned několik věcí.

Přes nejistotu v některých hlasováních má stávající koalice ve sněmovně převahu, byť velmi křehkou. Na druhou stranu v některých případech stále dokáže přehlasovat veto Senátu nebo prezidenta.

Sociální demokracie i přes silné výroky akcentující "okamžité předčasné volby" fakticky spíše vyčkává, jak se s "aférou Nagyová" vypořádá především ODS a pak také TOP 09. První místopředseda ČSSD Michal Hašek ostatně v nedělní televizní diskusi na Primě nevyloučil ani jednání o tom, že vláda (koalice) bude pokračovat.

Pro hlavní opoziční stranu, která s přehledem kraluje voličským preferencím, by také bylo nepříjemné, že by se po případných vyhraných podzimních volbách dostala do nekomfortní situace: neměla by sestaven rozpočet (ze zákona ho musí vláda předložit sněmovně do konce září) a hrozilo by, že začne své vládnutí s rozpočtovým provizoriem.

"Proto se do toho ČSSD až tak nehrne," popsal Aktuálně.cz zdroj z ODS, jak situaci v ČSSD vnímá dnešní hlavní vládní strana. Dodal, že "problému rozpočet" jsou si vědomy všechny politické strany.

Otázkou ovšem je, jak se bude na pokračování koalice tvářit prezident Miloš Zeman. Protože s výměnou premiéra padá podle Ústavy ČR celá vláda, musel by kabinet znovu jmenovat, i když v něm bude třeba jediné nové jméno souviset s obměnou předsedy.

Při jmenování premiéra není ničím vázán, jen vědomím, že jím jmenovaná vláda musí do 30 dnů získat důvěru sněmovny - musí v ní tedy mít většinu, nebo alespoň vyjednanou toleranci.

Podle zdrojů Aktuálně.cz špičky stávající koalice spoléhají na to, že přinesou-li prezidentovi doklad (např. pověstných 101 podpisů, které požadoval prezident Václav Klaus), prezident jejich rekonstrukci potvrdí.

Varianta B: Předčasné volby

Vyloučit podzimní hlasování v tuto chvíli nelze.

Jak je uvedeno výše, staronový koaliční projekt může ztroskotat na prezidentovi, nebo se také koalice se na poslední chvíli nebude s to dohodnout, anebo TOP 09 dá nakonec přednost dohodě s ČSSD o rozpuštění sněmovny.

ČSSD v tomto směru vyslala už k TOP 09 signál, tato strana ale jednání odmítla až do úterý, kdy se mělo - ještě před premiérovou rezignací - podle původního plánu hlasovat o nedůvěře v Nečasovu vládu.

Předčasné volby by velmi pravděpodobně v momentální situaci znamenal pohromu pro ODS, naopak by mohly upevnit pozici TOP 09 na pravici a ČSSD by přinesly vítězství.

Další výhodou, již politici často zmiňují, by bylo to, že brzký termín voleb by byl příliš rychlý pro zcela nová nebo staronová a dosud neúspěšná politická uskupení, jako je Úsvit Tomia Okamury či Babišovo ANO.

"Neopakoval by se rok 2010, kdy nám potřebné hlasy odsály nové strany jako VV a Zemanovci," řekl o tom Aktuálně.cz člen vedení ČSSD.

Proti variantě rychlých voleb na druhou stranu mluví to, že předčasné volby jsou z už zmíněného "rozpočtového" důvodu pro sociální demokraty zároveň i nevýhodné.

Druhým argumentem proti této variantě je, zda by se našlo ve sněmovně 120 hlasů poslanců, kteří budou ochotni zkrátit si volební období bezmála o rok.

Pokud stávající koalice pád premiéra Nečase ustojí, dovládne až do řádných voleb v květnu 2014. Poslední 3 měsíce volebního období už sněmovnu rozpustit nelze.

Varianta C: Přechodná vláda do voleb

Tato varianta, zatím jen málo pravděpodobná, by nastala v okamžiku, kdy by koalice nesestavila z nějakého důvodu vládu a zároveň se ve sněmovně nenašlo dost hlasů k jejímu rozpuštění a tím cestě k volbám předčasným.

Prezident Zeman by měl velký prostor jmenovat např. úřednického premiéra (byť opět s vědomím, že jeho vláda musí dostat důvěru sněmovny).

Této variantě ale není nakloněna žádná ze stran. "Šikanoval by nás skrze ni všechny," řekl Aktuálně.cz např. jeden z poslanců ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy