Koalice se testuje. Když uspěje, sestaví rychle vládu

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
23. 6. 2010 17:45
Strany prý nebudou kontrolovat, jak jejich poslanci volí vedení sněmovny
K-devítka v akci
K-devítka v akci | Foto: Lucie Kalivodová

Praha - Rodící se vládní koalice si ve čtvrtek otestuje, zda má hlasy všech 118 poslanců ODS, Věcí veřejných. Volba vedení sněmovny je totiž tajná.

"Čtvrtek bude test, zda "trojka" ty hlasy opravdu má," řekl Aktuálně.cz jeden z poslanců rodící se sněmovní většiny. "Pak si myslím, že se jednání o vládě urychlí."

Kontrolovat se prý nebude

V tajné volbě se ukáže, zda "koaliční" poslanci dodrží dohody: do čela sněmovny Miroslavu Němcovou z ODS, po její bok Kateřinu Klasnovou z Věcí veřejných a Vlastu Parkanovou za TOP 09. Třetí křeslo místopředsedy připadne podle dohod ČSSD.

Sociální demokraté ale trvají na svém nároku na křeslo předsedy.

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ho zopakoval v úterý s tím, že strana nominovala Lubomíra Zaorálka. Ten se tak stal soupeřem Miroslavy Němcové. Rozhodne tajné hlasování, ve kterém šéfové klubů nemají moc možností, jak své poslance kontrolovat.

V minulosti se strany o kontrolu tajné volby pokoušely, např. před poslední volbou Václava Klause prezidentem zvažovali např. sociální demokraté focení svého lístku mobilem jako důkaz, že nevolili právě Klause.

Nic takového se ale zřejmě nechystá. A to ani u Věcí veřejných, jejichž poslanci se zavázali, že budou hlasovat v souladu s rozhodnutím vedení strany.

"Volba je tajná a to respektujeme," napsal v sms zprávě Aktuálně.cz Josef Dobeš, předseda poslanců za VV. "Na poradě klubu si jen řekneme postoj."

Spor o křesla

Podle všeho i test "koaličních" poslanců je důvod, proč nejvyšší úroveň vyjednávání tří stran o budoucí koalici (tzv. K-devítka) zatím nevyřešila ani poměr křesel v budoucí vládě, ani následné rozdělení ministerstev.

Přestože nic není dojednáno, v kuloárech i médiích se objevují úvahy jednotlivých stran, jak by vládní schéma mělo vypadat. TOP 09 dál trvá na stejném nebo jen o něco málo menším počtu ministerstev, než připadne ODS.

Čas pracuje proti nám

Pokud ustavující schůze proběhne hladce, podá Fischerova vláda demisi. "trojkoalici" tak začne tlačit čas - a podle všeho i prezident Václav Klaus, který dal Petru Nečasovi minulý pátek najevo, že by rád vládu co nejdříve.

"Trojkoalice" si sice stanovila termíny - do konce června ukončit práci expertních týmů a do 7. července mít koaliční dohodu, zatím ale uzavřela jen jedinou kapitolu ze sedmi, a to ještě tu nejjednodušší a nejméně konfliktní: životní prostředí a zemědělství.

Nejtěžší budou veřejné rozpočty, kam spadá i důchodová reforma. Zatímco část budoucí koalice by chtěla razantně škrtat a TOP 09 i zmrazit důchody, Věci veřejné ve středu vystoupily s tím, že valorizovat důchody bude nutné i příští rok.

"Možná budeme rádi za připravený Janotův rozpočet," řekl Aktuálně.cz "koaliční" poslanec, "protože na to napsat náš, nebude čas."

Předseda ODS Petr Nečas nicméně stále prohlašuje, že rozpočet na příští rok musí předložit už jeho nová vláda.

 

Právě se děje

Další zprávy